Yang Join Aku Nie!

Thursday, March 10, 2011

Stress Salah Satu Punca Penyakit Darah Tinggi


Stress adalah salah satu punca penyakit darah tinggi selain pengambilan pemakanan yang tinggi kolestrol dan garam... Tanda-tanda anda diserang penyakit darah tinggi adalah seperti selalu pening kepala, terasa berat di belakang tengkuk, dan menghadapi masalah penglihatan yang kabur dan imej yang kembang, juga biler terlalu kepala terlalu pening ada potensi untuk pitam. IEB nie cam doktor plak bagi info nie. Sebenarnyer IEB memiliki young hypertension (darah tinggi) sejak 2 tahun yang lalu. IEB penah dimasukkan hospital disebabkan penyakit nie, maser masuk hospital tu koram tekanan darah IEB jejak 210 atas dan 170 bawah. Agak tinggi jugak, yang merisaukan semua doktor merawat IEB maser tu.. Pelbagai ujian yang IEB buat sebab ditakuti IEB berpenyakit lain. Jika diikutkan fizikal IEB jugaumur IEB, tak mungkin IEB mengidap penyakit darah tinggi nie... Alhamdulillah IEB dapat semu keputusan ujian yang dibuat tu tahun lepas, dan doktor mengesahkan IEB memang mengidap penyakit darah tinggi. Itu sebab lah IEB tahu pasal darah tinggi nie koram. Punca IEB kene penyakit nie adalah sebab stress. Sebelum IEB ditukarkan ker bahagian sekarang IEB bekerja di bahagian yang agak melampau kerjanyer koram... IEB kurang rehat juga maser tu, kekadang sabtu ahad pun kene kerja, balik kerja hari-hari pun agak lewat, kekadang sampai jam 11 malam baru balik sebab menyiapkan kerja yang terlalu banyak juga urgent. 

So langkang-langkah yang IEB buat selain ambil ubat hospital bagi, IEB juga minum air peria, makan kismis dan kurma, juga mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kolestrol dan garam. Dan Alhamdulillah sekarang nie darah IEB agak kontrol juga. Selain itu IEB mengurangkan stress dengan berblogging, main game juga selalau meluahkan isi hati pad En. Bard. En. Bard yang selalu menjaga pemakanan IEB bagi mengawal tekanan darah IEB nie... Terima kasih En. Bard, tu sebab IEB sayang sangat kat En. Bard. Bagi koram yang ada tanda-tanda seperti IEB nie sila buat pemeriksaan doktor okeh, bagi mengelakkan  perkara lain berlaku, sebab penyakit darah tinggi adalah sebab kiter boleh mendapat penyakit lain seperti jantung, buah pinggang juga kencing manis, bak akta orang lah pakej penyakit (3 dalam 1)... Koram yang stress cuba kawal stress koram dengan bersukan, meluahkan isi hati dengan yang tersayang juga melakukan aktiviti sosial seperti berblogging dan lain-lain. Bro Ben pun ader darah tinggi gak kan?? Klu tak silap IEB lah...

25 comments:

Eza Ridzwan said...

akak slalu gak stress...
sampai migrain tahap kronik dah skang nie...
tapi darah tinggi, alhamdulillah, blom ada...
tapi klu mkn x pantang, harus laaa terjebak skali..
keroje, klu x stress, bkn keroje namanya..
gegege...

afzan said...

sue ada keturunan darah tinggi kot . tu yang senang sgt nk dapat ..

Isteri Yang Comel said...

keturunan pun yer gak afzan...

kakchik@ella said...

kakchik kalau trlalu stress .. dia ada. so, kna slalu jaga2.

faktor genetik pun ada gak. Mama dan abah dua2 ada darah tinggi. tu psl la kakchik slalu exercise, jaga makan .. sbb takutkan benda2 camni.

Jaga diri ye IEB.

Isteri Yang Comel said...

Insya Allah KC, tu kene banyakkan bersenam untuk kurangkan kolestrol lam badan...

Mr feckry said...

jangan layan sangat stress tu

HaNTwO said...

Hohoho jangan saya kena darah tinggi udah ler :(

nadira shahid said...

macam parents NS, dua2 ade darah tinggi sebab pressure tpt keje..

Cekodok said...

wah. agaknya wa tgh stress kot... risau plak.. ehh.. kang lagi stress.. jap nak tulis entry.. haha

Rainbow said...

rain kalu stress, rain check balik, arini dh g bank depan umah ke lom? sbb pelawasan leh bg ketenangan gak..

fktor lain, jem kat jln. xnak stress duk lam pekan hijau hihihi

storyfromme said...

salah satu cara nak tangani stress tanpa pakai duit ialah ketawa :D

Qaseh dalia adelia said...

a.ah abg ben pun ade drh tinggi jugak .. tu lah xleh stress2 huhu bahaye

sissyira said...

salam

saya pun selalu stress,,dh tak tahu nak ubat mcmana..

bee said...

uit pening kepala jarang2 tapi ada juagk berat belakang tengkuk dan rabun mang ada huhu adakah ?

Isteri Yang Comel said...

mr feckry, hu malas nak layan stress
pokcik han adakan anda stress
nadira kurang kan stress parent awak
cekodok ko stres sebab kene ngorat ngan gay kan..
fiza duk bilik termenung pun stress gak
stiry, tul tu
qaseh, bahaya kan
syira kene banyak terapi ketawa dan meluahkan pada yang percaya
bee cube pi cek bahaya tu

Ujang9897 said...

jaga kesihatan...

meh beli produk kesihatan dkt sy..hee

Isteri Yang Comel said...

ujang thnaks.. terharu, nak jual CNI lah tu.. ekekeke

kpah k-poh said...

samalah akak pun...welcome to the club..akak kena darah tinggi sebab pakej sekali dgn penyakit tairod..Skrg ni stabil 120/80. tapi masih lagi ambik ubat hospital...

Isteri Yang Comel said...

uiks samer lah plak kak, tapi IEBmamng darah tinggi takder sakit aper...

Heidi Shafiq said...

nasib baik aku bace blog ko awal2.. aku tgh stress gak ni.. adehh..

Isteri Yang Comel said...

lek ar HS

Shahiran said...

Anggap je semua hal dalam dunia yang u anggap penting tu, takla penting sangat pun. Anggap hidup ni lebih besar dari hanya kerja kerja kerja.

Ati Masrif said...

tu yg malas nak layan sgt
kalau dah marah sgt ke..

gi mandi ke..

tgk tv ke..

lagi baik...hihi

GreenAppleKu.com said...

Follower no. 1185, saya folo awak juga..tq yer..keep in touch..

... said...

as salam..
oo..minum air peria..
terima kasih =)
muda2 lagi kalau kena darah tinggi tu..memang bahaya..kalau tak dikawal, masa tua nanti yang nampak kesannya.

a'ah.encik ben pun ada darah tinggi. tu yang entri santainya dijaga betul.

iklan renungan:


Hari Ni Sangat PADAT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...