Yang Join Aku Nie!

Tuesday, March 1, 2011

Sorok-Sorok

Huuhuhu, entry mengimbau zaman kanak-kanak IEB... Huhuhuu teringat zaman kekecik, maser zaman berhingus lagik... IEB klu dah jumper gang nie ader aktiviti kitaorang... Tak kesah lah, main pondok-pondok ker, balik selipar ker, main guli ker, main gasing ker, mandi sungai ker, panjat pokok jambu air yang banyak kerangge ker, memacam lah lagi kitaorang main, buat kek pakai tanah pun ader koram... bebudak zaman sekarang dah tak rasa dah permainan tradisi maser kekcik IEB.. Sekarang ni, klu anak turun tanah jer, cecepat panggil naik umah, sebab kotor lah, kumanlah.. Tapi betul gak tu.. Tu sebab dulu maser kekcik IEB nie banyak kudis... Cam kotor jer kan bunyinyer... Skang nie, klu kudis pun sebab kene gigit nyamuk, tu pun dah bawak pi klinik dah takut kudis merebak... Mak sellau gak bising nie klu main kotor-kotor nie.. Yer lah koram, maner tak sebelum kuar umah jer baju punyerlah bersih, wangi mak basuh, balik jer main abih kotor ngan tanahlah, minyak lah, bau feluh tok sah citer lah koram....

Berbalik pasal citer sorok-sorok plak, dulu permainan nie lah paling IEB suker wat ngan geng-geng budak sekolah IEB... Rindu kat derang semua, skang nie klu balik kampung pun jarang juper derang.. Memasing dah ader yang bekeluarga, dah dah keje kat luar kampung.... Dalam game nie, kitaorang lantik sorang untuk mencari kitaorang... Dier akan memaling kan muka kat diding, pastu kire sampai 20 - 100 pun ader koram, punyer lah nak sorok tempat strategik.. Dulu IEB rumah papan, suker sorok kat bawah umah, balik palang-palang.. dah tentu susah nak jumpa kan... Untuk tamatkan game nie, maser si pencari sedang ralit mencari koram yang sembunyi tu, sesaper yang dekat dengan tempat si pencari mengira nie, kene cecepat calit tempat tu... Klu berjaya, tanpa si pencari sedar, game akan tamat dan, si pencari tu automatik lah kalah.... Biler da main tak hengat dunia tu, tapi Kitaorang mesti akan tamatkan permainan sebelum senja, sebab takut nanti kene sorok ngan antu kubur lam jamban... Eiiii memang takut maser tu, klu keen sorok nie..... Memang seronok men sorok-sorok nie, lelagi klu derang tak jumpa kiter.... Hihihihihi

5 comments:

mummy2k said...

permainan yg paling best masa kekecik kan?

n@jwamz said...

best!! sek rendah dulu...fuhhh m
jd game kegilaan time tuu..heheh

Cekodok said...

ieb.. gua balik sembunyi kat dalam rumah lepak2.. lama sikit baru keluar.. hahaha

shah-kayrul said...

dulu kecik2 kalau main sorok2 sampai tukar2 baju supaya tak kena tangkap...

Jacobson said...

dulu kecik2 kalau main sorok2 sampai tukar2 baju supaya tak kena tangkap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...