Yang Join Aku Nie!

Monday, July 18, 2011

Pentingnya Nombor 6236

Assalamualaikum dan Selamat Petang semua.. huhuhu pepetang baru datang idea nak update blog.. KOram sehat ker??? Dah makan ker?? Rindu IEB tak 3 hari takder berblog?? Hihiihihi mesti tak der kan.... IEB berkursus selama 3 hari di Puteri Resort Air keroh Melaka, koram, banyak input yang berguna IEB dapat sepanjang IEB berkursus disana.. Terima kasih pada bahagian IEB yang menganjurkan kursus itu untuk kami...

Pada IEB ini adalah kursus yang sangat berkesan di hati IEB dimana kursus yang IEB pergi ini lebih kepada santapan kerohanian koram... Walaupun agak keletihan dengan jadual yang padat IEB tetap rasa enjoy dengan kursus pemantapan diri ini... Sungguhpun singat, tapi ilmu yang diberi sangat berguna untuk IEB.. Terima Kasih untuk barisan penceramah yang memberitahu kami ilmu yang tidak kami tahu...

Pentingnya No. 6236 dalam kehidupan seharian kita.. Ini bukannya no. ekor yer koram.. Ini adalah jumlah keseluruhan ayat yang terdapat dalam Al-Quran kitab suci yang menjadi pegangan kita sebagai Umat Islam, Inysa Allah... Ramai yang sangka ayat Al-Quran mengandungi 6666 ayat, tapi setelah kami mengira bersama ia mengandungi 6236 ayat rupanye.. Bertapa jahilnya IEB tidak mengatahu ia....  Selain itu IEB juga mempelajari kerjasama dalam pasukan yang merangkumi satu bahagian kita, bukanya persaingan sesama sendiri.... Inysa Allah agensi kita akan berjaya jika kita saling bekerjasama.....
Pada malam Nisfu Saaban juga program kami di atur pihak urusetia dengan Program Qiamualail.. Seingat IEB last IEB buat Qiamualail masa zaman sekolah-sekolah dulu, dans emasa menghadapi peperiksan.. Pada malam 17 Julai bersamaan 15 Saaban, kami bangun dari tidur yang lena pada jam 04.00 pagi untuk mengerjakan solat-solat sunat.. Alhamdulillah walaupun ngantuk, tenang hati kami semu melakukan ia.. IEB rasa bertuah dan bersyukur sangat kerana dapat mengikuti kursus ini..

Insya Allah jika ada lagi kursus sebegini IEB akan mengikutinya...




19 comments:

MamaEma said...

kursus yang memberi ilmu berguna..rugi tidak menghadirkan diri kan

C i k P i p i T e m b a m said...

wahh . subhanallah . kita pon xtau .. thanks 4 da info sis :)

i'm ezza haniza said...

kite pon tak tahu..nice info :)

Aku Ibu Muda said...

yup...6236 ayat kesemuanya...

6666 tu mengandungi ayat yg diulang2 kalau tak silap. wallahualam

~..Lesung Batu..~ said...

waaaa baru tau.. thanx IEB,, bestnye dpt pegi program camtu kan.. sgt2 berguna..

rindu IEB sesangat...weee~ =)

laskar pelangi said...

wah! tak tau lagi before this;) thanks akak...info yang sangat berguna =)

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

thnks for the info..

gadis kepastian said...

mmg bagus aktiviti2 mcm nie...gk pown dah lama x qiamulai...rasa mcm nak strt wat balik lak...semangat ramadan ag nie..teeeheee

YanaMIB said...

bagus kn ada kursus² gini..err kita detect typo di situ..haha sbbkan kita pose hr ni so xmo la print screen..btolkan cepat! ^_^

zuwaidah said...

seronok kalau dapat join kursus mcm nih.....semlm pun dah puasa nifsu syaaban..harap2 diberi kesihatan yg baik utk kak zu agar dpt bertemu dengan Ramadan yg akan menjelang tak lama lagi...aminnnnnn

Faraa Eiman's said...

btol2 , thanks kak ! ;D

mizzkechique said...

tak ramai yg tau psl ni termasuk sy kak.. hukhuk

mekaseh akak sbb share info ni... =)

Citarasa Rinduan said...

IEB--
kak ayu pun just update tapi tak sempat BW..
uruskan majlis tahlil 100 har arwah FIL. uruskan en zalie punya apoinment hari ini...

kak ayu rindu kamu juga...

dik, thanks syer ttg kursus yang kamu hadiri..
semoga kamu beroleh keberkatan....

kakchik@ella said...

thanks for sharing, IEB.

Farah Shamsudin said...

thanx for sharing dearr.. ilmu yang sangat bergunaa..

cucu umie said...

kursus yg memberi manfaat bersama.. thnkx for the info tntg ayat al-quran tersebut

Arpiiz said...

huhu, kita pun dah lama tak buat qiamulail..

rizaros said...

thx.. wah penting sgt nih :)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

wah g melaka xcakap kan.. resor tu dah dekat pon ngan umah saya.. kalau x leh jumpa jap kn.. hehehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...