Yang Join Aku Nie!

Friday, July 8, 2011

Ayam Masak Ungkep

Resepi mudah dan ringkas ini adalah masakan masyarakat Jawa sebenarnya koram, hari tu IEB ada publish gambar maakan di FB dan Kak Adish Shida meminta IEB untuk membuat entry resepi masakan tersebut. IEB cuba mahupun tak berapa nak pandai yer... Koram pun selamat mencuba...
Bahan-Bahanya :

1/2 Ekor ayam yang di potong sederhana kecil (lagi sedap menggunakan ayam tua atau ayam pencen)
2 Biji kentang (Nak pakai terung pun boleh macam IEB)
10 Tangkai cili api (bagi yang meminati pedas, boleh letak lebih)
2 Ketul kunyit hidup sebesar ibu jari
1 Ketul Halia sebesar ibu jari
5 Ulas bawang merah kecil
4 Ulas bawang putih
1 Batang serai
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Air putih


Cara Penyediaan :

Tumbukkan  cili api, kunyit, halia, bawang merah dan bawang putih separuh lumat (jangan lumat sangat) dan titik kan serai (tumbuk serai separuh hancur).

Panas kan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga naik bau aroma (jika koram nak blender pun boleh, IEB memilih untuk tumbuk sebab terasa asli masakan Ayam Ungkep tadi) dan masukkan garam secukup rasa.
Jika bahan tumisan tadi sudah naik bau dan garing sedikit, masukkan ayam bersama bahan sampingan kentang (jika anda mahu meletak terung, letak kemudian kerana terung sayuran yang cepat kecut). Masukkan air lebih kurang menutupi semua bahan-bahan tadi dan tutup....

Bila ayam sudah mula kecut dan seperuh masak, masukkan air asam dan tutup semula sehingga ayam tadi masak dan air kering (bagi yang menggunakan ayam tua tambah air sehingga ayam tadi betul-betul masak)

Mudah kan?? selamat mencuba semua.... Resepi Ayam Ungkep

Ungkep : memasak seuatu dalam tempoh amsa yang lama bagi penyerapan bahan-bahan tumisan di dalam ayam dan daging.

Alhamdulillah blog IEB ada BE baru dari Nuffnang.. Iklan Unilever Vaseline Yahoo! Content Partnership LR.... Terima Kasih Nuffnang... Kalau koram sudi klik-klik lah kat bawah nie yer... Terima Kasih koram.. :)

28 comments:

ikatankasihku said...

first time dgr ayam masak ungkep....

mizzkechique said...

vavava...sgt suke ni resepi!!!

aimie amalina said...

hee..sedap! dh pnh buat! =)

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

Owh resepi orang jawa eh..nak test nmpk menarik..

niena shopping2u said...

wah.. wes suwi orak mangan koram..

Maya Mayana said...

satu family suka mskn ni,feveret n marbeles...terliur sudah membayangkan kesedapannya ^____~

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

ayam masak ungkep.. kalau ditranslate ke bahasa melayu pe nama dia..? (^^,)

PinKy MoMMa said...

macam ayam masak halia yer dik lebih kurang? tapi nama resepi kamu sedap bunyinyer ;)

Encik MamaT said...

peernah makan.... :D tapi tak berapa nak lalu sangat.. hehe.... kalo pejam mata insyaAllah lalu....

Alexandriana Alia said...

masak ungkep paling best adalah hati n pedal ayam. favret tuh.

tapi masakan ayam pun ai belasah jugak. haha

aku dan segalanya said...

sedap nyaaaaa....lapaq teruih nihhh

YanaMIB said...

ungkep tu bhs apa?? hihi lama x memsk nih..mula2 kawen je rajin pehtu harammmm~ =P

Belbel said...

1st time dgr perkataan ungkep. apekah maksudnye IEB? kite pun jawa jugak tp xpenah pon mkn mskn tu T__T

CNK said...

ieb: SUPERB. UNGKEP MMG TERBAOIKKK! HIHIH

CNK FOLLOW SINI... JOM EXCHANGE LINK! :)

CNK 1917

lalink7 said...

ooo simple je wat ungkep nie ek..kalau kat sblah utara mungkin namanya lain tp bahan2 adalah sama..

nur farahin binti sulaiman said...

sedap nyer nmpak..=)

Isteri Encek Bard said...

ikatankasihku - cuba lah senang jer
mizzkechique - lagi terror masak nie
aimie amalina - sedapkan
˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ - menarik tau
niena shopping2u - ieb jawa murtad tak paham yang

Isteri Encek Bard said...

Maya Mayana said - suker suker

Izzat Nazmi Saiful Bahri - alamak tak pasti plak saya

PinKy MoMMa - ayam masak halia tak buh serai dan kunyit kot kak

Encik MamaT said. - lorrr rugi tu

Alexandriana Alia - pun sedap

aku dan segalanya jom cuba

YanaMIB - bahasa jawa yang

Isteri Encek Bard said...

Belbel said - eh orang jawa mesti tahu masak ungkep ni yang

CNK - sedap kan

link7 - sebelah utara panggil apa yang

nur farahin binti sulaiman - sedap...

qasehraihan said...

1st time dgr IEB..
tapi nampak sangat menyelerakan!!!

fyna said...

waaa..
fyna baru taw.
nak try gak la macam nih.
:)

lieynanilaz said...

IEB...org jawa ke...walaupun saya ni darah jawa tapi tak penah masak ni...ekeke...tq bagi resepi..kot2 tergerak nak cuba...hepi blogging ya..tq sudi singgah n komen blog saya...:)

Farah Shamsudin said...

Wah! Ayam Masak Ungkep tuu.. SEdap!

hawiz said...

sedapnyer..nak3x

Mira R. said...

1st dengar masa kitaorang nak masak. pastu sy tanya member nak masak apa ek hari ini? then dia cakap, "kita masak ayam ungkep, ya".. saya terpinga dengar resipi tu sebab tak pernah dengar..

dia cakap tu masakan jawa..
bila try, ermm, best.

:)

Bila Ku Kata Cinta... said...

saya suke..coz..saya jawe....peace ;)

Sunah Sakura said...

ungkeppppppppppppp! da lama tak makan!!!

aDisH.sHidA said...

thanks ieb....nanti leh cuba nie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...