Yang Join Aku Nie!

Friday, July 1, 2011

Memanjangkan Batuan


Hari nie ada special entry sikit...Aku sendiri tak tau nak start dari mana dan nak start macamana..

Kalau korang perasan sorang blogger nie.. nama dia Moon.. dia antara kawan yang terapat dengan aku.. dan kalau korang follow blog Moon.. korang mesti tau masalah yang dia dan keluarga tengah hadapi sekarang.. Sebenarnya Moon dah puas fikir panjang samada nak buat benda ni atau tak perlu... so sebagai kawan, aku rasa takde salah pon kalau Moon nak teruskan niat dia.. yang penting dia tau niat dia ikhlas...
Adik ipar Moon menderita menghidap cancer... memula aku dapat tau.. aku pon macam terkejut jugak.. sebab adik ipar moon nie baru jugak kahwin.. lepas tu mengandung.. dan Alhamdulilah selamat melahirkan bayi lelaki yang comel dan sihat.. kita panggil je dia Norma ye.. so, selepas Norma melahirkan anak pertama dia tetiba jatuh sakit.. aku ingat lagi masa tu Moon kata ingatkan penyakit misteri.. siapa tak sedih? orang lain selepas melahirkan anak, gembira menyambut kehadiran orang baru.. lagi-lagi anak pertama.. buat yang ada pengalaman manisnya memeluk anak pertama mesti faham bahagianya rasa tu.. Tapi Norma tidak menerima nasib sebegitu.. selepas je bersalin Norma stay di rumah Moon.. nasib ada kakak ipar dan abang ipar yang penyayang, prihatin dan mengambil berat.. Moon lah yang menguruskan anak Norma yang bernama Rafiq. bila pegi hospital, buat check up semua.. barulah tau yang Norma sebenarnya menghidap cancer.. sebak mengenangkan nasib Rafiq yang baru lahir tapi tak sempat merasa belaian seorang ibu.. tak sempat merasa susu ibu.. ok aku sebak. hmmmmm..

Suami Norma, Talib ke hulu ke hilir menguruskan isteri yang terlantar sakit.. aku tak boleh bayangkan bila Moon selalu datang melawat Norma sambil bawak Rafiq... Norma hanya mampu pandang tak mampu membelai bayi kecil itu.. tabahnya Talib suami Norma.. hanya Tuhan yang tau apa ada di hati Talib.. apa ada di hati Norma saat melihat Rafiq..


Dugaan bertimpa-timpa.. sampai Talib pon aku tengok dah susut sangat badan dia.. condition Norma plak tak menentu.. kadang lepas operation dia ok.. kadang dia tak ok.. hati mana lah yang sanggup tengok penderitaan ditanggung mereka..

Moon dan suaminya Sutan ni aku kenal dah lama.. diorang baik dan lembut.. aku tau Moon malu, Talib malu nak mintak tolong aku buatkan entry nie.. tapi berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.. dalam serba salah tu aku rasa tak pelah Moon, kita usaha je..
kepada sesiapa di luar sana yang rasa ingin sama-sama mengurangkan beban Talib.. korang boleh buat sumbangan ikhlas.

CIMB

01070068677528

Noormawati Mohd Rasif

Aku rasa ramai yang nak membantu, cuma tak tau cara.. ini tiada paksaan langsung.. tak kira lah kalau kita mampu nak derma RM5 sekalipon, janji ikhlas..kalau ada sikit-sikit sumbangan ikhlas dari korang utk Norma, InsyaAllah duit tu akan keluarga dia gunakan untuk kos rawatan Norma yang menelan belanja ribuan ringgit.. baru-baru nie kos untuk injection je dah menelan belanja 10K.. sumbangan tu juga akan digunakan utk bayaran ambulans.. kos untuk beli susu untuk Norma minum.. dan mungkin selepas ni keluarga Moon akan ikhtiar perubatan-perubatan lain yang dah tentu memerlukan belanja.

Moon malu nak buat benda ni actually.. nampak macam meminta-minta..tapi yang penting niat demi untuk membantu Talib dan anak dia Rafiq, maka Moon dan Sutan terpaksa tolak perasaan malu ke tepi..lagipon aku rasa tak salah kot.. bukan paksaan.. kot-kot korang ada rasa nak bersedekah boleh lah bantu-bantu ringankan beban orang yang dalam kesusahan..

hanya Tuhan yang dapat membalas jasa murni atas sumbangan ikhlas korang.. Sama-sama kita doakan semoga keluarga Talib dilindungi Allah dan semoga Norma cepat sembuh supaya dia berpeluang melihat Rafiq membesar di depan mata dan dapat mencurah kasih sayang buat suaminya Talib... Amin....

Sedih IEB baca kisah sedih ini.. Semoga mereka tabah menghadapi segala dugaan yang amat berat nie.. Mudah-mudahan dipermudahkan jalan hidup mereka untuk menghadapi segal-galanyya.. Amin Yarabbal A'alamin... Mari kita turut sama-sama membantu

Dicopy dari Kasih Aleeya
Blogger yang turut sama membantu memanjangkan entry

11 comments:

mama comel said...

Alhamdulillah..thx kak..panjangkan2 kan lagi bantuan ni...tak sampai hati..T__T

trigyy said...

iringi doa b'sama.. huhu

risa said...

alhamdulillah...akak pon dah panjangkan..sama2lah kite berdoa ye dear:(

Kak Aya said...

boleh kak aya panjangkan emel ni diblog kak aya?

Isteri Encek Bard said...

Silakan kak aya

Idah said...

sama2 kita membantu setakat yang mampu. semoga norma, suami dan anak tabah dgn dugaan ini.

Idah said...

sama2 kita membantu setakat yang mampu. semoga norma, suami dan anak tabah dgn dugaan ini.

PinKy MoMMa said...

selagi termampu..kita akan hulurkan bantuan..

smga keluarga ini tabah!

BeloG MTT said...

Hulurkan bantuan meringankan sedikit beban..MTT pon ada buat entri ni jugak..Sedih baca kisah keluarga dorang.. :(

kayrul-shah said...

tengah baca blog kak moon pasal norma...sedih sangat...

IdaSahman said...

Salam,
Berat mata memandang berat lg bahu memikul.Sebak rasa baca entry ni.Semoga Norma dan keluarga sentiasa dimurahkan rezeki & sentiasa tabah dlm mghadapi dugaanNya. Minta izin saya panjangkan ke blog saya & FB ye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...