Yang Join Aku Nie!

Wednesday, July 13, 2011

Kenapa Mesti Nak Memalukan Orang??

Ermmmm pagi ni terkedu IEB baca blog Dapur Tanpa Sempadan, bila ada satu is hot mengenai beliau dituduh suka block orang dalam satu Group Kongsi Resepi di FB... Pagi nie gagah IEB like group tu dan apa yang tahu bukan CMG pengasas group tersebut.... CMG juga ada satu group sahaja di FB iaitu Dapur Tanpa Sempadan - Mat Gebu.... Tapi kenapa mereka terus tuju pada CMG tanpa usul periksa??? Kenapa tak bertanya dahulu pada CMG... Inysa Allah mereka boleh menjawab segala persoalan.... Kesian CMG yang dituduh tak pepasal, harap CMG bersabar yer.. anggap sahaja ini satu Ujian...


Pada pendapat IEB, cara mereka membuat tuduhan terus tanpa usul periksa ini adalah fitnah kerana tuduhan yang dilkukan itu tanpa adanya bukti kukuh.... Lagi satu kenapa mesti nak mention nama seseorang tu direct bila kita tak puas hati di laman sosial yang jutaan orang boleh baca dan tersalah anggap, bukan cara ini akan memalukan sesorang ker??

Kalau betul kita sangat tidak puas hati dengan sesorang bukan ini caranya... Apa kata terus direct berbincang dengan tuan punya badan, bagi mengelakkan perkara sebeginie berlaku... Bila dah cakap belakang macam nie, ini kan dah dikira mengumpat, orang yang tak tahu menahu mengenai ini pun akan cuba masuk campur dan menambah huru harakan lagi keadaan...

Pelbagai ragam dalam dunia blog yang kita boleh lihat ada yang terus maju kehadapan dengan usaha sendiri, ada yang maju dengan menipu, ada yang maju kerana menjatuhkan orang lain.... Koram rasa senang ker hati koram, kalau koram peroleh kejayaan dengan kejatuhan orang lain??? Tenang ker hati koram dapat manfaat atau faedah dari kejayaan orang lain? Mesti tidak kan??? Mesti koram akan hidup dalam keresahan takut-takut perkara itu jadi balik pada koram.....

Cuba-cuba koram renungkan... IEB bukan seorang yang baik sangat untuk menasihati, tapi Inysa Allah, IEB hanya berniat untuk saling ingat memperingati sesamer rakan-rakan seperjuangan IEB dalam dunia blogging ini.... Insya Allah kita akan lebih rasa puas hati berblog dengan hasil usaha sendiri... Kejayaan yang kita kecapi hasil usaha sendiri lebih bermakna dari kejayaan atas orang lain.....

Alhamdulillah blog IEB ada BE baru dari Nuffnang.. Iklan Unilever Vaseline Yahoo! Content Partnership LR.... Terima Kasih Nuffnang... Kalau koram sudi klik-klik lah kat bawah nie yer... Terima Kasih koram.. :)

27 comments:

H.J said...

IEB is the best..biasala..ada la yang tak leh tngok abang mat tak senang dok.hehe

Farah Shamsudin said...

IEB, itu lumrahh.. selalu sangat nak naik dengan menjatuhkan orang.. tak bagus punyai sikap begitu.

risa said...

semoga org tu dapat hidayah...
zaman sekarang ni kite dok diam2 pon org nak kaco..sian cik mat..adehh

ukhti syikin said...

SubhanAllah.. manusia semakin berani kan :)... semoga Allah melindungi mereka yg teraniaya...

meskipun ada yang dia x puas hati.. mana blh fitnah2.. tuduh2... berdepan elok2..

Ini membuat aib kepada org.. ada balasannya juga nanti ..

subhanAllah.. nauzibillah min zalik.. harap2 kite dijauhkan dari semua ini yer isteri encik bard :)


sedikit renungan untuk diri kita :)

Kalau engkau berasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada
hamba Allah, ingatlah pula bahawa Allah lebih berkuasa
membalasnya -Saidina Umar bin Al-Khatab

PinKy MoMMa said...

sesetengah mnusia penuh dgn PHD di dada..aihh..

moga abg mat tabah..biarla org tu memfitnah..sendiri tanggung akhirat nnt kn..

BeloG MTT said...

Lumrah kehidupan manusia suka buat andaian sendiri tanpa usul periksa,, =.='

:: Mrs.Eady :: said...

pendapat izwa : asalkn benda baik x kisah la kiter share asalkn tak memalukan blogger or org lain x kisah la..tapi dh lumrah manusia lain hati lain pemikiran...

SoLy SoLicious said...

menulis perlu pakai otak..bukan ikut sedap aje menulis tanpa lapik~

mizzkechique said...

bila PHD tu dh bersarang dlm hati..mmg ni la jdinya.. hidup xblh tgk org senang...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

mcm2 la dgn manusia yg ada sikap PHD ni...

QiuT Mummy said...

beselh mnusia skrg mcm2 ragam....org mcm org yg dok fitnah mat gebu 2 slalu sy jmpe...penuh dgn PHD....bg sy xzpuas atie blh private msg je dgn mat gebu..xperlu lh nk memalukn org kt wall....

QiuT Mummy said...

beselh mnusia skrg mcm2 ragam....org mcm org yg dok fitnah mat gebu 2 slalu sy jmpe...penuh dgn PHD....bg sy xzpuas atie blh private msg je dgn mat gebu..xperlu lh nk memalukn org kt wall....

YanaMIB said...

hurm org yg xkenal CMG pn sebok nk buat spekulasi ke?? pelik la..apesal kn x ty direct je kt tn badan..? jwpn lebih tepat dan afdal kut dpd dgr ckp org je..ckp org len mesti ada tokok tmbh, fitnah segala..hurmm..smoga CMG tabah and jgn lyn sgt dgn mereka² yg kurg cerdik itu =.=

Rahmad said...

banyak orang nak naik dengan cara menjatuhkan org lain..

tp hakikatnya itulah cara yg paling jijik sekali..

MamaEma said...

lumrah manusia..kalau nak glemer dgn menipu..cepat dia naik..cepatlah dia turun..

siti kektus said...

dorang ni tak abes2 suka tengok orang lain jatuh kak. aish.

KAMIHIDUP said...

lumrah manusia kak. :)

Pembawa_Wacana said...

Dah aku pot pet pot pet banyak kali pun tetap ada bloggers PHD ni kan.... haih..

Afikah Aziz said...

hurmm dunia akhir zaman la ni suke buat fitnah dan menjatuhkan org adehhh >_<

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

moga CMG tabah...siannyer dia.tak malu ke org yg tuduh tanpa periksa tu?

Qaseh dalia adelia said...

baru je tahu ni sis.. hurmm manusia mmg camtu lah sis .. suka bertindak melulu

aizamia3 said...

tak puas hati face to face lah.. jangan tuju sana tuju sini yang akhirnya kena batang hidung sendiri..

Ujang9897 said...

dah malu dah org tu..sia2 dpt dosa..fitnah..=)



*mmg tengah cover perut..hahahahah

FasiHaH SupiaN said...

dunia di penghujungnya...

Mat Gebu said...

Hmm secara amnya dia dah minta maaf...jadi bila orang dah minta maaf secara baik, kita perlu lah maaf kan...ye tak?..

Isteri Encek Bard said...

betul tu CMG, kita maafkan jer dia.....

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

ne mesti kes hasad dengki la ni kan.. xleh nengok orang lain kat atas... :( dunia2....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...