Yang Join Aku Nie!

Thursday, June 9, 2011

Kenduri Arwah + Rewang + Nasi Ambeng

Assalamualaikum dan selamat pagi koram. Puasa Sunat Rejab ker?? Selamat berpuasa yer koram.. Alhamdulillah.... Ok lah hari nie IEB nak cerita mengenai pengalaman IEB semasa IEB pulang ke kampung yang lalu...

IEB pulang ke kampung hari itu kebetulan Mak dan Ayah IEB buat Kenduri Tahlil untuk Arwah-arwah Atuk IEB yang telah kembali ke Rahmatullah.... Semoga roh mereka dicucuri rahmat.... Kalau di Negeri Johor, bila ada majlis kenduri sahaja mesti orang kampung datang rewang... Means koram untuk Rewang apa yer?? Kalau di Negeri Johor Rewang adalah, dimana beberapa orang kampung datang menghulurkan pertolongan pada tuan rumah yang mengadakan majlis kenduri, tak kisah lah Kenduri Doa Selamat ker, Kenduri Tahlil ker, Kenduri Kahwin ker. Kalau koram tak pernah tengok koram boleh tengok Maharajalawak Minggu 8 mengenai Rewang... 

Ini dikira permulaan bagi Sesebuah Majlis Kenduri itu... Yang menyeronokkan kita boleh jumpa jiran-jiran tetangga sambil borak-borak kosong, gosip pun ado, ada buat makan-makan sikit... Kalau IEB, IEB paling suker makan time rewang nie, biasanya mereka nie akan masak lebihan bahan untuk dimasak untuk kenduri nanti seperti hati ayam dan pedal, kaki ayam, tulang-tulang, kulit-kulit.... Sedap tau koram.. Paling best sekali kita tuan rumah nie tidak merasa letih sangat sebab mendapat pertolongan dan kerjasama dari orang kampung.

Dan yang paling best sekali, dan IEB paling nantikan biler ada kenduri Tahlil diorang buat Nasi Ambeng, Kenduri di rumah IEB nie IEB dah pesan pada mak dan Ayah IEB tuk buat Nasi Ambeng sahaja.. Ingat tak IEB pernah cerita mengenai budaya makan Nasi Ambeng nie pada Entery NIE... Dan kami sekeluarrga berpakat untuk mengekalkan tradisi Cara Makan Nasi Ambeng nie... Wah, kebetulan IEB dapat memperkenalkan tradiri ini pada EN. Bard orang Nogori Sembilan, dan dia pun seronok mengikuti tradisi ini...
Tadaaaa, tergoda tak koram???
 Diorang akan membukus terlebih dahulu Nasi Ambeng yang disediakan untuk dibawa pulang kerumah
  Planstik, surat khabar dan daun pisang untuk pembungkusan
 En. Bard berminat nak belajar membungkus juga

23 comments:

mizzkechique said...

kg sy pun ada buat rewang2 tu kak..hehe.. tp nasi ambeng xbuat dh..

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ said...

Rewang ne best, sume owg berkerja sama~

.:Mama Dhia:. said...

nak nasi ambenggggg!!!

risa said...

suke makan nasi ambeng jugak!!!
kat sini dah ada yg boleh dapat hari2 kan dear...sebungkus RM4...tapi tak sama macam kenduri punya...weeeeeeeee selalu kat kg asben yg ado:)

Puan tia said...

xpernh makan nasi ambeng... nasi kerabu pon xpernah.. *aikk tetiba*


heheh teringin tp xtau nak dapat kat ne...

yaya said...

susahnye nk dpt nasi ambeng kt cni! sgt2 teringin nk mkn! =)

Fendy said...

suke rewang...baru je lepas majlis kahwin kakak sabtu lepas....hehe..same2 kite bekerjasamam..

http://fendy1302.blogspot.com/

iszieylyanziy said...

kat kelantan pon rewang nya macam tu jugak,,,semangat tolong menolong dalam masyarakat melayu diharap tak luntur macam tu jek :)

qasehraihan said...

org luar panggil rewang ek gtu..sy tau tu pun dr blog su aritu..hehe

ns ambang???waaa..mcm best..xpernh mkn..huk

qasehraihan said...

org luar panggil rewang ek gtu..sy tau tu pun dr blog su aritu..hehe

ns ambang???waaa..mcm best..xpernh mkn..huk

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

memang menggoda u...
bila la kakD leh mkn ni...

ejai_ej said...

yups.. 1st time dengar perkataan rewang tu masa dok johor la.. kalau kat tempat saya panggil jegobos kot.. hehehe.. nasik ambeg tu makanan tradisi jawa kan.. kawa kah IEB? hehhehe.. kalo jawe.. sudulur la kie.. hahahha

ejai_ej said...

hahahah.. skali tangan lebih pantas dari pikiran da.. perkataan yg betol is= GEJOBOS. bukan jegobos.. gelojoh sangat nih.. heheheh.. tp sumpah tak berapa pasti gejobos tu dari bahasa apa. heheh.. jawe kot..

HappyIrfa said...

IEB..
SY ADA KAWAN ORG JAWA FROM JOHOR..DIA SELALU CITER PSL NASI AMBENG..SO FAR BELUM TRY YG ORIGINAL NASI AMBENG..TAPI BOLEH AGAK MESTI SEDAP KAN?

SAYA PUN SUKA REWANG..SAYUR KACANG PANJANG GORENG DGN HATI AYAM TU..LAIN DR YG KITA MASAK KAT UMAH

Anonymous said...

wow sdap nye mkn nsi ambeng 2,,,x bngkus pon kn dok aq..

blasahje said...

masa skolah agama rakyat dulu, end of the year pihak skolah buat jamuan nasi ambeng bagi kitorang makan.dah nama pun budak - budak kan..jap je diorang dok elok2..lepas tu..xde rupe dah. nasik ambeng dah btukar jadi nasik terbang..keh3..

Sunah Mohammad said...

sedapnye nasi ambeng!!!

lalink7 said...

Ya Allah dah lama xmakan IEB..hmmm..slalu p jhr jarang dpt makan haihh..kali ni p kene cari makan la..terliur lak tgk ..adeh

Isteri Encek Bard said...

koram yg original cam ni makan dalam dulang lagi sedap tau

Misz Ayu said...

beshnyer sy baru sekali makan nasi ambengg ni selalu bulan puasa la baru jumpa hihi

Zura said...

uish byknye nasi ambeng...

ain revival said...

tak pernah makan pun..huhu..terasa diri sanagt jakun..

ade udang x dalam nasi ambeng tu??

afeb pilah said...

bessssnye nasi ambeng!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...