Yang Join Aku Nie!

Wednesday, April 20, 2011

Nasi Ambeng

Aippp carik aper tu??? Takde, takder... kat sini takder resepi nasik ambeng okeh.... Hihihhi.. Adeh tekak tetiber raser nak makan nasi ambeng. Dah nama tekak jawa kan, memang tak leh pisah ngan makanan jawa cam pecal, nasi ambeng, soto dan sebagainya.

Tapi kali nie siyes teringin nan makan Nasik Ambeng ramai-ramai dalam dulang. Kalau kat Johor tanah air tempat ku dilahirkan tu setiap ujung minggu mesti ada program Yasinan atau lebih dikenali dengan bacaan Yassin di rumah orang yang berhajat. Kebiasaanya hujung minggu untuk kaum wanita, manakala malam jumaat pula untuk kaum lelaki. Program ini kebiasaaanya banyak dilakukan di kawaan Felda dan juga Kampung. Almaklumlah IEB ni kan anak Felda, so aktiviti macam nie dah sebati sejak IEB dari kecil lagi. Cumer bila IEB dah merantau ke Johor Bahru dan Kuala Lumpur, IEB dah tak mengikuti program ini di Kampung....
Nasi Ambeng kebiasaanya disediakan bagi tuan rumah yang berbangsa Jawa. Johor kan ramai orang Jawa. Nasi yang disusun berlapis-lapis dengan lauk pauk seperti ayam masak kicap atau ayam masak merah, serunding kelapa, sayur urab, ikan kering bulu ayam, sambal goreng jawa, mee goreng atau mee hoon goreng kosong. Semua lauk pauk di atas ada disertakan dengan nasi putih yang disusun berlapi-lapis dengan daun pisang. Pihak tuan rumah juga turut mnyediakan kestas surat khabar lama dan daun pisang untuk tetamu membawa pulang lebihan Nasi Ambeng untuk diberi pada keluarga yang lain.

Dulu IEB kalau ikut Mak IEB pi Yasinan jer, biler time makan Nasi Ambeng mesti IEB carik geng mak-mak sebab geng mak-mak nie tak kuat makan. Ada juga yang jenis kuat makan, confirm awal-awal IEB dan lari dari kumpulan diorang. Kebiasaanya satu dulang muat untuk 4 orang ke 5 orang. IEB makan 2, 3 suap jer, pastu terus bungkus lam kertas daun pisang yang disediakan. Aippp bukan tak senonoh tau, sebab yang join makan sekali ngan IEB semua buat pekara yang sama. Sebab apa, IEB nak makan sekali ngan adik beradik IEB yang lain. Itulah memori yang takkan IEB lupakan. sebab sangat manis koram yang sentiasa tersemat lam ingatan IEB. Sekarang ada gak orang buat cam nie, tapi diorang biasanya bekalkan polisterin ngan plastik jer, dah tiada budaya pakai kertas dengan daun pisang lagi....

34 comments:

Mrs.Sabri said...

hehe nasi ambang ni kak mimi baru je makan masa kenduri kawin adik ipar baru2 ni kat selangor..semuanya campur2 ek..kami org tganu memang x biasa mkn mcm tu tapi x apalah..ianya satu pengalaman baru bagi kami..hehe :)

storyfromme said...

fad tak penah rasa lagi nasi ambeng ni.

Isteri Encek Bard said...

kak mimi, sedap kan.
fad kene cuber tu yang.. sadap tau

missSenget said...

sedap kan nasi ambeng..

lagi bila makan ramai2..

lagi best..

mizzkechique said...

yezza..mmg odap nasi ambeng ni kannnn... psst, MK wong jowo jugak..

YanaMIB said...

xpernah makan nasi ambeng..haha..mak yana pn minat ns ambeng..tp biasa jmpe time pose jek..beli kt bazar..oh mak yana BUKAN org jawa..tp dia suka mkn segala benda kecuali yg haram =P

.................cP~ said...

Salam.. saya jugak suka..!! Like2..Kalau tak habis, boleh buat nasik goreng yang sedap..

Isteri Encek Bard said...

senget menag sangat sedap
mk samer lah kiter, tapi IEb jawa murtad dah
yana sedap tau lagi makan lam dulang reramai
cp hihii tak penah try lagi wat nasik goreng

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

dulu mase saya study kat bt pahat selalu makan nasi ambeng :)

asmaqhusna said...

bestnya...saya perah makan sekali...makan sekali, nak lagi...hik2x

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

hai dah ngidam2 ni.....ehem2...kakD nk dpt ank sedara ka ni....

lalink7 said...

alamak IEB niee saje mengugat diet syy....alamakk...nnt g jhr nak cri nasi ambeng laa..

Zura said...

xpenah join makan nasi ambang cm tue....

Rain said...

miss u sis..muaaaaaaaaah..


SB xnampak.. office blok!! huhu

.:mama dhia a.k.a Yana:. said...

salam kenal..
sangat suke nasi ambeng...
sebab saye keturunan jawe..
hehehe...

Putri Malu @ ima salsuzaima said...

kirim ke sarawak 1 bungkus..hehe

nadira shahid said...

haa, nasi ambeng! dulu teringt, arwah tok suke buat kenduri arwah dengan sediakan nasi ambeng.. masyuk makan ramai2 ;)

tice sha said...

sedapnyer... memang sedap kalau makan dalam dulang dari beli kat kedai...ermmm... lama dah tak makan nasi ambeng...:(

AizA said...

nasi ambeng asli mmg asal dari org jawa... IEB wong jowo opo orah???

ArELeEz said...

kat tempat leez ade yg jual dlm daun pisang. dia pack macam nasik lemak tp, pjg2 puncak dia. penah rase sekali. sodap!

hmylieen said...

adoiiiiiiiii terliur siutttt....teringin gakkk!!

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

Qaseh dalia adelia said...

tak pernah makan lagi nasi ambeng ni .. hari tu tengok dalam tb .. hehe

Akeyla Frr . said...

WAAAAAAA , SHEDAP GILA KANN ? :)

weenween said...

dulu mase skolah rendah kt kluang bile time jamuan je makan nasi dalam dulang..s, yg tu pon dikire nasi ambeng tak sebab hehe..bile dah besar ni xde dah makan ramai2 mcm tu..

kakchik@ella said...

KC kecik2 dulu pun slalu mkn knduri nasi ambeng. walaupun abah kc org kelantan, kc membesar dgn masyarakat jawa. Unik, kan.

.................cP~ said...

salam..

makan dalam talam, seronok..makan ramai2.. bagi yang penggeli atau tak biasa memang tak selesa la..

cuba la buat nasi goreng..campur je semua2..sedapp...

fasya said...

ala...rindunye time mkn ramai2 dlm dulang ngan sepupu sepapat.. dulu time arwah atok ade..kitorg kumpul sedare mare wat knduri..mkn ramai2..skunk dah x wat dah..hm..

ejai_ej said...

loh.. jowo ker? hahahahah.. rai' ne orak macam wong jowo pon.. hehehhehe..

/me cucu jawa, tp cakap pon berterabur lagi.. ahhahaha

Anonymous said...

I like the helpful іnfо уοu suρρly on your articles.
I'll bookmark your blog and take a look at again right here frequently. I am reasonably sure I will learn many new stuff right right here! Good luck for the following!

Take a look at my homepage :: best payday loans
My page :: best payday loans

Anonymous said...

Hellο i am kavin, its my fіrst occasion
to commenting anywhere, ωhen i rеad this ρost
i thought i сould alѕo make comment due to this good
piеce of writіng.

Мy web blоg; payday loans uk
My webpage :: payday loans uk

Anonymous said...

I am not suгe where you are getting your info, but good toрic.
Ι needs tο sρend sοmе time learning
much mοrе or understanding mοre.

Thanks for excеllent informatiοn ӏ was looking
for this infoгmation for my mission.


Stop by my ѕite pay day loans

Anonymous said...

Wow, аwesome blоg format! How long have you evеr
been гunning a blog fοr? you make running a
blog loοk eaѕу. The entire look of your sіte is fantastic, aѕ nеatly
as the contеnt!

Here is my webpage: payday loans

Anonymous said...

Thanks for thе marvelous ρoѕting! Ӏ seriouѕly
enјoуed reading іt, уou are а gгeat author.
Ӏ will mаkе sure to bookmагk
your blog аnd definіtely will сome
bаck sometime soon. I want to enсouгage you to ԁefinіtеly contіnue your great work, hаve a nice afternoon!


my ωeb pаge Payday Loans

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...