Yang Join Aku Nie!

Tuesday, April 12, 2011

Tips Pasangan Bahagia

 Boleh camtu, hari nie sekali lagi IEB nak menjadi pakar motivasi.... UjangCik Yana boleh baca, nak tambah pun boleh, IEB lagi suka.. Hihihihi.... IEB sebenarnyer tak lah berapa pakar sangat dalam bidang tips mencari kebahagiaan ni, ini cumalah sebahagian dari apa yang berlaku seharian dalam diri IEB ini, so kalau ada kekurangan minta ditambah kan dan kalau ada tersilap minta dibetulkan yer..... IEB hanya beri sedikit pandangan sahaja untuk koram... Ujang mintak maaf yer tips Kuning tu takdo, sebab IEB tahu ko pun dah terror dah... Ahaks.. Tutttttttttt........

♥ Percaya mempercayai adalah sangat penting untuk mengelakkan salah paham yang membawa ke arah pergaduhan dalam rumah tangga. Jangan terlalu mudah untuk berasa sangsi terhadap pasangan sehinggakan stiap gerak gerinya diperhatikan dengan penuh rasa curiga ♥
♥ Saling bertolak ansur sesama pasangan dengan tidak hanya mementingkan diri atau yang menguntungkan mana-mana pihak dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab dalam rumahtangga ♥
♥ Kikis sifat cemburu buta dalam diri setiap pasangan. Sifat ini adalah ekoran dari sifat kurang percaya mempercayai tadi, kerana jika kita menekankan sifat cemburu terhadap pasangan, ini akan memberi tekanan yang membawa ke arah perselisihan paham ♥
♥ Amalkan sifat berterus terang terhadap pasangan dan jangan simpan di dalam hati atau bercerita dengan orang lain mahupun ahli keluarga terdekat. Jika kita bercerita hal rumah tangga pada ahli keluarga terdekat, ia membawa risiko campur tangan ahli keluarga dalam masalah rumah tangga dan akan menjadi lebih besar sesuatu perkara itu, kecuali perkara yang sudah tidak dapat kita atasi lagi sesama pasangan, tapi yang terbaik adalah mendapatkan nasihat dari yang lebih pakar ♥
♥ Mengekalkan sifat romantis, tidak kira lelaki atau pun perempuan, bagi yang perempuan jangan hanya berharap sifat romantis lelaki, sebaliknya setiap permpuan mestilah mempunyai sifat romantis untuk pasangan anda ♥
♥ Jangan lupa untuk memberi penghargaan juga pujian terhadap pasangan, seperti kata-kata pujian, hadiah ulang tahun juga hadiah tanda penghargaan terhadap pasangan ♥
♥ Saling bekerja sama dan bantu membantu. Jangan hanya mengharap pasangan untuk memikul tanggunjawab seorang ♥
♥ Jangan malu untuk mengungkapkan kasih sayang sama ada dalam percakapan atau pun perbuatan, sebab kebanyakan pasangan memegang prinsip buat apa nak meluahkan kasih sayang, cukup lah sekadar dia tahu kita sayang dengan dia, tak perlu diungkapkan dengan kata-kata (kadang-kadang setiap pasangan sangat berharap ungkapan kata-kata sayang dari pasangan terutama perempuan) ♥

sebenarnya banyak lagi koram tips untuk bahagia nie, tak percaaya?? cuba cari jer dalam Goggle, Pakar Motivasi kita pun selalu bagi panduan untuk bahagia nie. Banyak juga buku motivasi untuk mencari bahagia ini... Apa yang paling penting adalah diri kita sendiri, bagaimana untuk mencorak hubungan supaya lebih harmoni koram.... Renung-renungkan yer...

32 comments:

Eza Ridzwan said...

yeahhh!!!..sgt setuju!!...tapi encek shamsul x bape suka nak jiwang² nie..xpe..janji kami bahagia...walaupon slalu bgadoh..muahahaha...

Pembawa_Wacana said...

sangat sesuai untuk diriku ni yang baru berapa bulan bergelar suami isteri....:)

mizzkechique said...

setuju dgn pendapat akak...tapi lelaki ssh nk luahkan sayang2 ni, tp dr perbuatan kt tau..biasala, ego ckit kn..hikhik


alhamdulillah dh 3thn chenta2..hehe..

kakchik@ella said...

refreshing sikit pagi2 camni .. almaklumlah .. kita kawin dah lama. hihi ..

ArELeEz said...

informative tips! thanks for sharin'! ;)

Fakhrul1409 said...

sy belum kawen ag..tp nk tau info ni jgk eh.. :D

MamaEma said...

agak-agak si ujang tu amik tak info ini..asyik lucah jer dia sekarang ni..mentang2 dah nak kahwinkan...hehehe

shah-kayrul said...

setuju sangat ngan info nie...tapi amat lah malu nak luahkan perasan sayang tue...hehhehehhe

lizz said...

penghargaan tu yang best...kalo boleh hari2 nak dapat pujian dan kata2 perangsang dari seorang suami yer tak?

YanaMIB said...

bergaduh juga dpt ceriakan lg hubungan..hahaha yelah hari² bersyg² sekali sekala gado br thrill..kan kannn =P

tp jgn gado lama²..2-3 jam je...paling lama pn sehari la..lama² tu yg jd mslh rmh tangga segala..huhu~

Nur Hawa Mohd Zin said...

setuju...dan cube sebaik mungkin..tq kak...

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

setuju!

nadira shahid said...

tq for the tips! walaupun lmbt lgi nk kahwin, tapi tak slah kumpul ilmu awal2 kan ;p

topimagine said...

beom tentu sume tips ni saya dapat ikut kak... maklumlah darah panas masih menguasai diri :)

Cik Yana said...

Bila duk bukak belog orang dah kawen ni, rasa macam nak kawen jugak je. Hahaha~ Boleh guna tips ni nanti :P

Lots of Love,
Cik Yana

kpah k-poh said...

akak dah 23 tahun kawen dik...akak pun tak berapa perasan pasal tip2 ni..sbb benda2 ni semulajadi seiringan dgn sikap masing2. apa yg perlu diubah ialah sikap..yg lain2 tu akan datang sendiri...

mrs.sabri said...

bagus tips ni..boleh la di amalkan selalu :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh tips menarik...

AizA said...

yang penting boleh kompromi udah ler... menerima kekurangan orang lain adalah maksud sempurna yg sebenar...

risa said...

jangan beri 100% kepercayaan pada suami...kena tinggalkan sikit at lest 10%...hehehe susah wooo kalo percaya bulat2 kan somi..ahakss

qasehraihan said...

waaa...bagus tip ni
lama2 nt boleh tulis buku..hehe

Qaseh dalia adelia said...

tq sis .. insyaAllah semua tu ada dlm hubungan qaseh n dia hope berpanjangan hingga ke akhir hayat ..cuma kitorang jrg gaduh ,kdg2 saja cari pasal wawawa nyesal lak..last2 nanges heee ..

sis qaseh sihat hari ni ?

MaiRa QuEeN said...

lelaki yg ssah nk luahkan 2 lebih syg sebenarnye..laki yg suke luahkan 2 bnyak yg hanya sandiwara...

sis dtag..
http://ctqueen.blogspot.com/2011/04/jom-join-bloglist-budak-chomot-d.html

fadhdeela said...

xkawen lg tp xpe simpan sbg ilmu hihi :P

meh sini: Beautifulnara Ngah Problem ke??

apik pehe said...

hehehe..ni nanti apik kawen la yer..hehee

Ujang9897 said...

igtkan ada tips kuning tu..tak reti lagi..hahaha


best baca ni..=)

putERi-kAtEk said...

hahahahhaa gatai ujang nk tips kuning....

saya nak tips biru!!

hahahaha

hitammanis said...

salam, jejak sini....
jom gi kat entri ini

http://lizahhamidin.blogspot.com/2011/04/love.html

lalink7 said...

wahh terbaik dr ladang laa..tips dr orang yg pengalaman adalah lebih baikk!

i am S!L4H.. said...

nti dh kawin nk bahagie2. heeee

MerLe said...

nice info~ =)

Travis Yahn said...

agak-agak si ujang tu amik tak info ini..asyik lucah jer dia sekarang ni..mentang2 dah nak kahwinkan...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...