Yang Join Aku Nie!

Tuesday, April 26, 2011

Main Masak-Masak

Hari ini entry IEB berunsur mengimbau zaman kanak-kanak ribena lagi.... Dulu IEB masa kana-kanak suka main masak-masak, selain dari tanah, pasir, daun-daun dan bunga-bunga menjadai bahan uji kaji memasak bagi IEBand the gang, IEB juga menggunakan bahan yang boleh dimakan untuk jadi makanan kami time masak-masak dulu, kebiasaanya aktiviti masak-masak ini dilakulan selepas aktiviti mandi sungai dan panjat pokok. Dah letih kan, mesti lapo. Nak balik umah, kang tak leh keluar lagi dah, mesti kene marah. Hihihihi. Sangat nakal zaman kanak-kanak ku..
 
Ubi kayu, mesti ada kat kampung-kampung kan, so aper lagi IEB and the gang gali lah, kitaorang bakar jer koram, pastu makan
Nama saintifik buah nie adalah buah markisa, kitaorang orang kampung panggil buah susu, hidup liar menjalar kat rebanayam biasanyer
Nama Saintifik TImun Tikus, sebab rasanyer seakan timun, tapi bentuknya tersangat lah kecel, hanya mampu membesar sebesar hujung jari kelingking jer.
Nie kitaorang panggil buah letup, rasa sangat lah tak sedap, tapi kami belasah jugak buat makan...
Lebih kurang buah letup jugak... Haaa, yang nie kitaorang suker sebab rasanya sedap sikit dari buat kat atas..
 Ermmmm, yang ni kitaurang panggil umbut anak kelapa sawit yang baru nak tumbuh tu, kitaorang cabut, makan hujung dier. rasanyer manis. Yer lah duk Felda kan, mesti banyak pokok kelapa sawit....

Dimana pun IEB berada, kenangan tu masih segar diingatan IEB... Kalau difikir balik kitaorang nie main bedal jer, tak hengat pun ada racun ker.... Hihihi itulah zaman kanak-kanak yang IEB nak kongsikan dengan koram....
Pic di atas adalah hasil carian Goggle, Kredit pada empunya Pic.

26 comments:

mizzkechique said...

kak..kite sm.. tp MK ada lgi masakan, rebus kepala sawit, pastu ratah.. pastu makan biji getah, make sure rendam biji getah tu smpi ilang getah dia, baru goreng.. pastu bakar kelapa muda... syiok!!!

Eza Ridzwan said...

zaman kanak² akak plak men tuju kasut...men masak² kat celah pokok pisang sambey gantung kain batik antara pokok pisang tuhh..siap ada baby doll lagik...miahahahah...tkenang semasa dolu...

qasehraihan said...

yang sy pernah nampak ubi kayu je..hakhak

YanaMIB said...

sy xpernah kenal sume jenis buah yg ieb sebut tu kecuali markisa and ubi kayu..haha..sedih kan? =_=

Isteri Encek Bard said...

MK, sweet rasa teringat balik
Kak Eza, best gak tu
Qaseh, alah cian dier
Yana... tu lah tu, sekarang dah tak penah jumpa dah buah-buahan hutan tu

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

tau xpe.. dulu kecik2 kalau dah penat main selalu wat ubi kayu bakar.. pastu minum ngan air kelapa... masyuk gilerrrr.. hehe

Mama Gee said...

ubi tu yg ai cari lama...nk rebusss...huhuhu...aduss dh mcm mengidam lak...

mizzkechique said...

mmg sweet sgt kak..nak2 yg main pun budak sweet iaitu MK.. hahaha

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

main masak2 ni memang best...

Pembawa_Wacana said...

pokok lebih kurang buah letup tu saya panggil pokok ulat bulu kak...:)

risa said...

buah markisaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
sedapnyeeeeeeeeeeeeeeee
masa mengandung tu tak dapat makan:(

Piasara said...

"hehehe..budak2 dulu mmg nakal2 tapi tahan lasak,kreatif dan 'banyak akal' jugak..termasuk ler akak ni...budak2 skrg ni reti ke makan ubi kayu bakar tu?Sedapkan..eh..
pisang ko tak bakar sekali ker?"

.:Mama Dhia:. said...

saye pun org felda jugak..merasa sumer yg tersebut di atas kecuali, markisa, timun tikus & umbut anak kelapa sawit. kat felda tanam pokok getah..

wanda arry said...

wah bestnya..wanda xrsa pun hdup kt kg..terjun2 seungai semua..takat main masak2 sayur je kt tepi umah tok

lalink7 said...

lamanyaa xmakan markisa..hmm....ubi kayu makan ujan2 sdap la..

cpahniza said...

haha tingat msa kanak2 dulu..men msk2 cmnila...yg klapa sawit tu pgl umbut klapa xsilap...buah letup2 tu mmg wajib la...

ada cita men msk2 ni smpai kaki cpah tercucuk paku karat..uwaaa dh kna enjet..nasib xnjet kt pungkoq...haha!

Kasih Firdaus said...

lai ngt kecik2 dulu..semua belasah rasa buah2 tu..skrg susah nak carikan..tya anak2 kompem tak kenal buah apa tu...ubi kayu jer kenal..tu pun kenal kerepek jer..

Isteri Encek Bard said...

tu tu kak aida zaman sekarang payah nak dapat dah buah-buah pelik cam nie kak

aslann said...

dahsyatnye IEB makan kepala pokok kelapa sawit...haha..yg buah atas2 tu ade makan..tp kelapa sawit xpenah try lagi..hihi..

ejai_ej said...

huhuhu.. buah letop ek...penah gak try time kecik2 dulu.. tp sumpah tak sedap.. tp skang nih rasanya cam susah nak jumpa dah.. kalo dulu, tepi2 jalan je ader... skang nih hareemmmm.. hahahha

Qaseh dalia adelia said...

buah yg kat bawah buah letup tu qaseh penah makan .. kat kg qaseh ..panggil buah ulat bulu haha.. buah ye manis tapi ras apelik sikit hentam je lah hehe

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

cik bunga pon suke buah letop tu, hehehe :P


Cik Bunga dapat FREE lagi, ahaha... jangan jeling cik bunga eh kalau JELES, heheh

Izzuddin Fauzi said...

mase kecik2 main cabot ubi kayu blakang umah pas tu maen... huaaaa...

balik kene marah ngan mak...

myetech9[dot]com @ Enchik Nine

atiqah said said...

hahahahaha.. buah letup.. sy pown mkn gak time bdak2 dlu.. tp skrg tgk kt kg cam dah xde jer..

ariana's said...

Akak pun pernah dok Felda masa Ayah jadi GB kat sekolah tu..Masa tu darjah 6, macam-macam permainan lasak yang akak dah try..termasuk rebus buah kelapa sawit tu, campur garam dan makan..hehe. memang seronok kalau ingat zaman anak2 ye..:)

sheila said...

cuma penah makan ubi kayu & minum air markisa je. yg lain x penah rasa pun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...