Yang Join Aku Nie!

Thursday, April 14, 2011

Kenapa, Kenapa dan Kenapa

Kenapa yer, jika kita seorang yang merendah diri, kita sentiasa dipandang rendah?? Jika kita tidak menunjukkan kan diri kedepan langsung tiada orang pandang kita walaupun kita mempunyai kualiti yang tinggi dalam segala hal. Contoh Bos lebih suka memberi kelebihan pada yang hanya pandai berkata-kata didepan dia, sungguhpun hasilnya tiada. Ini dah dikira macam kaki kipas lah yang IEB nak maksudkan.... Biasanya orang yang seperti ini dia lebih suka mendekatkan diri juga pandai menyusun kata-kata di depan Bos, sehinggakan Bos menyenangi dia lebih dari yang mempunyai kualiti bekerja yang tinggi...

Ganjaran?? Of coz lah dia mesti mendapat ganjaran lebih dari yang lain.... Kebanyakan mereka yang kaki kipas anggun inie selalu mendapat kelebihan juga pujian daripada Bos... Adalah Bos sekarang dah tak pandang kualiti kerja?? Ermmmm, IEB minta maaf kalau entry ini buat sapa yang bergelas Bos terasa, bila membaca. IEB tak maksudkan sesiapa. Cuma hal ini selau berlaku disekeliling IEB... Walaupun bukan semua Bos bersikap seperti itu, tapi tetap ada segelintir dikalangan kita.
IEB berada dikalangan orang yang jenis tak pandai kedepan ni, tak pandai menyusun ayat-ayat indah untuk ambil hati bos. Kadang-kadang terasa juga yang kita ini selalu di pandang rendah juga mudah bagi mereka untuk meletak kesalahan pada kita. Tapiiiii, kenapa mereka yang berani kedepan tu tidak pernah disalahkan sungghpun dia melakukan kesalahan... Tapi ini lah hakikat dunia yang perlu kita hadapi sekarang... Bukan IEB jer mengalaminya, koram pun mesti pernah mengalaminya kan... Bak kata pepatah tepuk dada, tanya selera koram nak jadi orang yang macam mana. Sanggupkan koram kalau dipulaukan dengan rakan, semata-mata koram mengejar pangkat dan darjat? Fikir-fikirkan...

32 comments:

mizzkechique said...

akak..itu ibarat membodek namanya... prinsip sy skang, kalau rs diri betul, sy akan bersuara..bos tak semestinya betul..kalau diamkn je dan menurut segala kehendak bos, akan tibe masanye nnt kite kena pijak... jangankan naik pangkat, naik gaji pun ssh...bos akan lebihkan kaki kipas ni bertujuan utk kesenangan bos sbb akan tunduk je dan never say no..kadang2 bende peribadi bos pun bos suh "org suruhan" ni buat..

Pembawa_Wacana said...

ingatkan sambungan sajak kenapa aku....he he

shark said...

stakat ni x jumpa lg yg suka merendah diri..
tp kalu suka cakap besar ada..
kalu bos suruh buat boley jer..padahal x boley..

... said...

as salam..
ala akak..pedulikan je orang2 macam tu. jangan diikut. tapi kita kena la berani menegur mereka.

tapi..thrillnya..bila dah masuk alam kubur..atau terus ke ahirat.
ha! masa tu la baru tau mana dosa, man pahala.

huhu~
akak jangan ikut. kita rendah diri semua bagai tu, demi nak mendapatkan keredhaan-Nya..
jangan risau.setiap perbuatan baik hang halus bak virus, ada ganjarannya ;)

infoShare :

Cecacing Mata Loa-Loa Afrika, Rakyat Malaysia Boleh..

trafik blogger atau trafik pahala?

saya jadi author ke-2 kat blog athirah misztrex. akak sokong ya blog ni~ jangan biar ia suram~
sya baru update semalam. jap lagi nak update ;)

bersama kak Es said...

IEB..hidup ini ibarat putaran roada. tak selamanya kita di bwh. Tak selamanya mereka selesa di atas.
Sabarlah...tak perlu bodek2 cam diorg. Ganjaran mereka tak setimpal mana pun...

hmylieen said...

propaaaaa jer lebihhh, biarlah mereka dgn kekebalan mereka ittew...

Ujang9897 said...

ada jugak manusia mcm tu...,tp sy tak pernah lagi jmpa dpn2

topimagine said...

top tag akak dalam entry ni.. ade beran ke akk oi... hehe
PENCARIAN IBU JELITA

Isteri Yang Comel said...

tak sanggup dah nak menghadapi orang-orang propa kat sinie... geram dan sakit hati

Sharinginfoz said...

Biarlah mereka dengan kipasnya.....

mrs Gee :) said...

2- biasalah tu IEB.. mrs Gee pun pernah mengalami perkara yg sama.. kite nih ttp jgk tak ada apa di mata boss.. hanya yg pandai bodek laa yg jd sebutan, tp bila buat keja nk kita jgk yg buat sbb yg si bodek propa nih dah sah2 xreti nk buat.. tp credit org lain yg dapat.. mmg sakit hati tahap gaban nk2 si boss bangsa sendiri.. dah xsabar mrs Gee blah jer.. skg Alhamdulillah.. hati dah tenang..

YanaMIB said...

sy pn x pandai nak mengipas org nih..kalu marah org reti la..haha..pernah sekali sound manager..sbb dia lembab sgt..dan manager itu adalah seorg lelaki yg tuanya lbh 10 thn dari sy..bahahahaha I feel good bebeh! =P

ERYNAAKMA said...

kat opis saya berlambak manusia macam ni bercakap penuh riak dan takbur, seolah2 lupa diri asal usul darimana, bercakap seolah2 dia seorg berpangkat tinggi dalam dunia ni....berapa lama pun idop dalam dunia ni nak berlagak lama mana...sok dah pencen lu sapa gua sapa...mentang2 kita ni spm ajew dia igt dia bagus sgt sgt...mentang2 ada ijazah boleh sesuka ati jer merendah2 kan org lain ...tanpa kami yg spm ni buat keje kuli ni igt org2 ada ijazah nak buat ke...ucap terima kasih pun payah macam kene bayar duit pulak...dahlah muka tak reti2 nak senyum...poyo lebih macam bagus2...pelik bagi manusia yg baru mendapat pangkat besar dan ada kuasa ni...dia igt dia boleh buat apaa saja ...bagi kaki kipas anggun plak jenis2 ni senjata makan diri...bodek pun tak kemana alih2 semua keje ko kene buat sebab ko bagus kan org lain tak...so semua yg rasa diri bagus sgt2 ingat2 sikit dunia ni pinjam ajer...

CikHaniBhulat said...

biasalah manusia..yang penting kita tahu spe diri kita and apa yng kita buat..ape org ckp n buat abaikan jew..hehehe...caiyok3...hidup perlu byk bersabar kan...

CikHaniBhulat said...
This comment has been removed by the author.
Sunah Mohammad said...

sabar eks akak~

jadi jujur lebih baik dari jadi pengampu...usaha sikit2...

Anonymous said...

ERYNA - camner fulak kalu dah disuruh pencen, tapi tak mo pencen, still nak keje jugak dan still bodek jugak.. adeh ngan orang yang cam nie lagi tak tahan

Yan said...

From now on, buang sifat low esteem tu. Terus ke depan.. Bina self confident.. U kena maju..

Mrs Fazlee said...

aduyai, aku pernah terkena kes camni dulu kt tmpat kje lama. ms tu br je masuk kje. ade lah seorang hamba Allah tu sgt pandai kipas bos. Aku plak kna mengikut je apa ckp dia sbb bos kata kne byk balajar from hamba Allah tu since dia da byk experience. patutnya da pencen tapi extend lagi.. Tp yg sedihnye, bila aku wat silap bukan besar mane pon, Hamba Allah tu mengadu kat bos dan sudahnye aku dimaki hamun depan semua staff ofis huhuhu.

Sorry panjang lebar pulak cerita. Juz nak share cerita. tapi skang da tak keja sne lagi. legaaaa :)

xazryx said...

kadang2 yg pndi bercakap tu sbnrny pndi ckp je .suruh buat bnyk plak hal ny .

zuwaidah said...

kerja mesti ikhlas...jgn jadi kaki bodek...tak ke mana punnnnn.

mr.curly said...

ntahle, tu la ragam manusia..yg penting, biorle kite jd dri sndri..hehe

nasri said...

betul IEB..zaman skrg mmg mcm tu.. rasanyer kita perlu juga kedepan bersama2 dgn kualiti yg kita ada.. bukn apa, zamn skrg trend mmg cmtu.. nak xnak kita terpaksa ikut walaupn tu bukn kehendak kita.. =)

PReDicToR said...

kenapa kenapa kenapa?

why? why? why?

Qaseh dalia adelia said...

nasib baik qaseh n bos je kerja hik2.. yeyy tapi tak pernah pun ampu2 bos..sebab hormat dia juz buat kerja dengan amanah..kalau duk kaki kipas amanah ke kerja mcm tu ?boleh dpt keberkatan ke ?hurmmm

lizz said...

kaki kipas ni memang kat mana2 pun ader...kadang meluat gak nengoknya tapi...buat dek jerla...kalo tdk makan hati...

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

bodek la tu nama nya kan

kakchik@ella said...

ieb, kt opis kc ni, ada 1 dept ni, wujud kaki kipas ni. eh .. kc pnggil dia "blower". keja dia bkn bgus sgt tp sbb dia pndai brkata-kata, Boss pndg dia lbh. dia pastikan boss dgr ckp dia .. pndg dia dn tak pndg org lain. pastu dia p buli org bwh dia pulak. kesian kwn2 kc kt dept tu.

nur hafiza rahsid said...

sakit hati macam nak bakar aje kak kaki kipas nih.huhu.sakit hati jugalah bila tengok dieorg membodek-bodek org atas.mcm berbulu aje.hahaha.tapi cuba kalo org atas tu takde kat opis, angkat kaki pun malas.dasarrr!emo*

Anonymous said...

pe nak buat.. mmg dah bos2 suke kan.. pe nak kate.. tapi kat icu mmg byk yang mcm tu kot.. huu.. yg slalu kedepan ini takpenah disalah kan.. tpi yang pendiam ni la yang kene.. mmg TUHAN je yang tauu kak.. huhuh..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

salam dear...
skg kakD dah tukar URL ye..ini URL baru...

http://makencikladyzul.blogspot.com/

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

buat tak taw jela sis, skit ati jek kalau dilayan. huh~


tiket wayang free, jom! :)
TIKET WAYANG FREE AJE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...