Yang Join Aku Nie!

Monday, May 9, 2011

Agama Kristian Sebagai Agama Rasmi??

PERKARA 3(1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan Islam adalah agama rasmi Persekutuan, tetapi agama lain boleh diamalkan dengan aman di mana-mana bahagian Persekutuan. Perkara, sudah jelas dan tidak perlu diungkit lagi. Sejak 54 tahun negara merdeka, tiada siapa yang mempertikaikan perkara itu sehingga rakyat dikejutkan dengan berita dalam laman blog bahawa majlis perjumpaan paderi seluruh negara di Pulau Pinang beberapa hari lalu, membincangkan agenda menjadikan Kristian agama rasmi Persekutuan, sekali gus melantik Perdana Menteri di kalangan penganut agama itu.

Berita itu disiarkan dalam laman blog ‘bigdog’ di http://bigdogdotcom.wordpress.com menerusi artikel Making Christianity the official religion? dan blog ‘Marahku’ di http://marahku.blogspot.com sebelum diterbitkan Utusan Malaysia.Berita itu menimbulkan kemarahan banyak pihak kerana ia amat sensitif serta bercanggah dengan perlembagaan yang boleh menggugat kestabilan dan keamanan negara, umpama bom jangka.Jika apa yang disiarkan blog itu benar, adakah penganjur majlis berkenaan buta perlembagaan atau sengaja berniat jahat untuk mencetuskan permusuhan di kalangan umat Islam dan Kristian. Apakah mereka cuba menangguk di air keruh kerana umat Islam di Malaysia ketika ini memang dimomokkan dengan pelbagai isu politik semasa.

Soalnya, bolehkan Kristian menjadi agama Persekutuan? Bolehkah perlembagaan dipinda di Dewan Rakyat untuk mengubah apa yang termaktub. Sebenarnya, ia tidak mudah seperti difikirkan untuk mendapat sokongan dua pertiga di Dewan Rakyat bagi mengubah perlembagaan kerana Islam bukan setakat agama rasmi, tetapi agama Persekutuan. Usaha mengubah apa yang termaktub dalam perlembagaan perlu perkenan Yang di-Pertuan Agong selaku Ketua Agama Islam dan Majlis Raja-Raja.

“Ia tidak boleh dipinda dengan sokongan dua pertiga di Parlimen saja, sebaliknya perlu persetujuan Majlis Raja-Raja. Apa saja berkaitan Islam untuk dipinda atau dimansuhkan perlu dibawa kepada Majlis Raja-Raja,” kata Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia, Datuk Zainul Rijal Abu Bakar.

Bolehkan Perdana Menteri dilantik di kalangan bukan Islam termasuk Kristian? Ini juga bertentangan dengan semangat perlembagaan walaupun tidak menya-takan dengan khusus Perdana Menteri semestinya Islam.
Amat tidak logik jika Perdana Menteri bukan Islam menasihati Yang di-Pertuan Agong yang menjalankan tugas sebagai Ketua Agama Islam. Justeru, melihat kepada perlembagaan, tidak sepatutnya ada pihak bermain api dengan membangkitkan usaha untuk menjadikan Malaysia negara Kristian dan melantik bukan Islam sebagai Perdana Menteri.

Jika ada juga usaha itu ia menguji ketegasan kerajaan dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) perlu bertindak tegas. Golongan ini hanya membangkitkan kebencian antara rakyat Islam dan Kristian, sedangkan selama ini mereka hidup harmoni.

Polis tidak perlu menunggu sehingga masjid atau gereja dibakar untuk bertindak. Siasat hingga ke akar umbi untuk memastikan kesahihannya dan pastikan mereka yang terbabit diheret ke muka pengadilan mengikut Akta Hasutan atau Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) walaupun sudah ada penafian terhadap perkara itu. Tindakan segera dapat menyelamatkan negara.

Credit to Berita Harian Online

Isu Agama ini sangat sensitif untuk diperkatakan, tapi apa yang IEB kita jangan mudah terpengaruh dengan khabara angin selagi tiada kesahihanya.. Apa pun sangat berharap perkara ini tak berlaku di Nagara tercinta ini, kerana jika ia berlaku, mesti negara yang aman damai ini akan porak peranda... Mari kita panjatkan doa mudah-mudahan Negara Malaysia aman sentosa hendaknya... Amin Yarabbal A'alamin....

19 comments:

mizzkechique said...

tanda kiamat kecil..walaupun bukan musibah bencana alam, tapi ni pun dikira musibah gak..

Encik MamaT said...

semua itu tak mustahil... sebab itu pernah ada yang mempersoalkan mengenai fungsi dan mengenai raja... sekiranya raja tergugat.. semuanya mereka 'beli' untuk melaksanakan agenda mereka...

Akmal Ezzah Alias said...

risau dengan keadaan akhir zaman

Isteri Encek Bard said...

dunia akhir zaman sangat menakutkan... Ya Allah buka lah pintu hati kami utik bertaubat ka jalan Mu Ya Allah..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

risau gak ngan fenomena ni... sekarang ni bangsa2 len dah makin berani menuntut macam2 sehingga yang mencabar maruah islam dan melayu kn :(

Eika Arysha said...

jom kita join segmen nie
http://eikaarysha.blogspot.com/2011/05/segmen-review-blog-by-penulis-senja.html

Aida Omar said...

sangat takut dgn keadaan ini..Agama Islam seolah-olah dipersendakan. Berdoa semoga keamanan negara kita senantiasa dipelihara dan agama Islam tetap agama rasminya.

harrazdani said...

kunci utama untuk elakkan keadaan ini terus berlaku, dimana agama islam dipersoalkan kedudukannya (kalau betul la) kita umat islam perlu bersatu dan betul2 berubah kembali kepada corak islam sebenar....skrg ini kita hanya banyak mencari formula2 selain dari apa yang disarankan didalam al-quran dan as-sunnah....hasilnya kita terus buntu sehingga sekarang.

nazirulhazwan~ said...

jijik la orang yang buat spekulasi bodo camni, tolong la jgn nak menakot2 kan orang ramai, logic pk la, ingat orang islam PAS NGN PKR nak bia ker DAP buat bende cmni? xdenye.

utusan mmg bebal la~

Puteri Iqa Izyan said...

Allah.
mintak jauhlah semua ni.
seram kalau betul2 jadi~

msredcheesecake said...

melampau diorg ni.meh kite babab diorg ramai2.

tengs singgah blog msred...

Rozuan Ismail said...

x kan lah.mana boleh.

lalink7 said...

Nauzubillah..harap2 minta Allah jauhkan dari berlaku di Malaysiaa..

anotherstep said...

baguslah kita ambil iktibar dr berita ni. walau bagaimanapun jgnlah smpai kita membuat suatu kenyataan tanpa usul periksa sbb soal agama ni sgt sensitif. risau berlaku apa2 yg tak kita ingini. buat masa ni biarlah kedua2 blogger itu disiasat terlebih dahulu.

Mohd Ridhuan said...

isu hangat sekarang...
harap2 xjd mcm tu la...
sama2 la kita mendoakan..

srikandi cinta said...

isshh..xblh jadi nihh

khairul said...

org kafir mmg camni..kita umat islam mesti bersatu

logorithm said...

Ish. Takkan la orang Kristian nak mintak gereja diorang dibakar lagik?

Cuba baca artikel nih:

PART 1:
Malaysia has no official religion, says constitutional expert

By Debra Chong
May 10, 2011

Syahredzan Johan (far right), the Bar Council’s constitutional law committee chief, describes Utusan’s stance as a “dangerous misconception”. — blogs.iium.edu.my pic
KUALA LUMPUR, May 10 — The Federal Constitution has never stated Islam is the country’s “official religion”, says lawyer Syahredzan Johan as controversy raged over a Utusan Malaysia report that Christians want to usurp the religion’s place in the charter.

The Umno-owned paper and some Malay-Muslim groups, including Umno leaders, have been pushing the view that the country’s highest law proclaims Islam to be its “official” religion and that only a Muslim can be its prime minister.

Syahredzan, who is the Bar Council’s constitutional law committee chief, said Utusan’s reading of the law was wrong and warned the Malay-language daily was pushing what he described as a “dangerous misconception” that could plunge the country into religious and social unrest.

“In terms of the Federal Constitution, there’s only one religion for the federation, no official or unofficial. The Constitution is clear on this. Islam is not the official religion,” he said to The Malaysian Insider when contacted yesterday.

He cited Article 3 as stating “Islam is the religion of the Federation; but other religions may be practised in peace and harmony in any part of the Federation” and pointed out the word “official” was nowhere in the provision.

Syahredzan said that section of the constitution must be interpreted together with Article 11, which states “Everyone has the right to profess and practise his religion and, subject to Clause (4)’ — which is on Islam — ‘to propagate it’”.

“We need to understand the correct terminology to be used when we say anything about the Federal Constitution,” he said, and added “everyone, from ministers to NGOs to bloggers have been claiming all sorts, which goes to show they do not know what is in the Federal Constitution”.

He observed that by inserting the extra word into the Constitution, the bloggers, ministers and newspaper were reading things that are not there and changing the law.

“And that’s unconstitutional,” the lawyer insisted.

Syahredzan also said while the man-on-the-street could be excused for not being well-versed with the law, ministers and lawyers could not be forgiven because it was not only their job but their duty.

“If it’s normal people, they can be excused for not knowing the Constitution, but we’re talking about ministers, lawyers, the media ... people with influence in society...

(...to be continued)

logorithm said...

PART 2:

“If they themselves don’t understand how the Constitution works, then we have a serious problem because people might be agitated,” he said.

Syahredzan said he was highlighting this issue because no one else seemed to be doing so.

“It’s a very dangerous thing and it gets played up and because of that, it becomes more than just a constitutional issue, it becomes a bogeyman ... it becomes a religious issue and a social issue and a political issue and a problem. Someone needs to stand up and say this,” he told The Malaysian Insider.

While the young lawyer noted that right-wing Malay rights lobbyists had been making noise about this issue, he said he was unsure if their campaign was deliberate or carried out due to ignorance.

But, Syahredzan stressed, it is time Putrajaya take the lead to correct the misconception to avoid disaster.

“But something needs to be done; the government must state clearly what is and what is not in the Federal Constitution.

“The government should play the leading role in trying to correct the misconception and not push further misconception,” he said, and volunteered the Bar Council’s MyConstitution campaign to help the ruling Barisan Nasional (BN) government help understand the Constitution.

Syahredzan also stressed that Malaysia is a secular country as it is a country that is bound by its constitution, and not the Quran or Islamic legal provisions.

“There are people who argue that our country is Islamic,” he conceded.

“But an Islamic state is guided and bound by the Quran and the Sunnah, which then becomes the supreme law of that state,” he said.

He also explained that the whole controversy of changing the official religion from Islam to Christianity, which he noted pro-Malay rights lobbyists had pinned on Article 3, could be carried out with a two-thirds majority of Parliament and did not need the permission of the Yang Di-Pertuan Agong.

“There’s no need for confirmation from the Conference of Rulers either, unlike Article 152 which is on the national language,” Syahredzan said, and cited Article 152 (1) which states “The national language shall be the Malay language”.

Similarly, Article 43(2) — on a Christian becoming prime minister — Syahredzan said it could happen because “the Constitution does not state the prime minister must be a Muslim. All it states is that someone who has the confidence of the majority of Parliament”.

Syahredzan said Islam’s position had become a basic structure of the Federal Constitution and was accepted by all regardless of their creed; adding he did not foresee any change to its position any time in the future.

The lawyer said there were enough safeguards in the Constitution and in the make-up of Parliament, where he observed Muslims outnumbering the non-Muslims, for any change to Islam to be put to the table.

“Why are we under this siege mentality that everyone is out to get us, as if they are afraid Islam is going to be changed?” he asked.

“We have got safeguards to protect Islam,” he said.


Link:

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/malaysia-has-no-official-religion-says-constitutional-expert/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...