Yang Join Aku Nie!

Tuesday, November 23, 2010

Pokok-duet-duet



Hari nie aku nak mengimbau zaman kanak-kanak yang serba nak tahu koram..... Teringat aku pasal cerita pokok duet-duet atau lebih dikenali ngan nama sains nyer Centipede Tongavine, Silver Vine, Devil's Ivy, Taro Vine, Money plant dan Solomon Islands' Ivy... Banyak gak nama pokok nie koram.... Nie semua hasil pertanyaan ngan achik google lah koram...

Dulu maser kekecik selalu aku tanyer atu aku, sebab pokok tu banyak kat pokok rambutan arwah atuk aku belakang umah tu (Ermmm rindu kat dier).... "Tok pokok duet-duet ni bleh jadi duet tak, tok??" pastu arwah tuk aku kelentong aku, yerlah kan bebudak berhingus lagi maser tu, baru umor 6 tahu, so pecaya jer lah koram... "Boleh, cuber simpan lelamer lam buku, mesti nanti jadik duet....... wah aku pun aper lagi, terus buat ah koram, nak duet punyer pasal kan.. kekecik dah mata duetan aku nie.. hihihi, kekecik jer koram mata duetan, dah besar nie tak dah.....



Simpan, punyer simpan tak juga jadi duet... pastu aku malas dah nak simpan, tak bajet pun maser tu kene kelentong pun koram... yer lah kan masih berhingus lagik, akal pendek lagik maser tu...

Pastu kan koram pasal pokok duet-duet gak, masar nie aku dah sekolah lah koram... selalu biler maen pondok-pondok kan selalu carik pokok duet-duet nie nak buat beli belah kan.... beli belah nak men masak-masak.. kelakar kan zaman kanak-kanak yang cam nie....

5 comments:

CaDLyNN said...

oh..pokok duit2...mmg best main mase kecik2...main masak2 tapi saya jadi pelanggan je..senang! haha

Hidup Ini Adalah Kenyataan said...

LYNNN.. DULU KENE JADIK MAK, SELALU KENE PI BELI BARANG..

aibaks said...

kan bagus duit tumbuh je kat pokok.. huhu

Hidup Ini Adalah Kenyataan said...

tul tu aibaks... teringat zaman kanak2 ribena dolu....

Sophia Rani said...

best kan kalau boleh jadi duit betol.. hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...