Yang Join Aku Nie!

Wednesday, February 9, 2011

Alahai Semua Harga Barang Dah Naik

Lam tadi pi shopin bebarang rumah kat Carrefour, Alamanda.... Cam biaser lah IAM suker beli stok bebesar sket bior tahan bebilan lamernyer.... IAM selalu soppin bebarang rumah ni lam 2 bulan sekali koram..... Pas abis citer Tiramisu, IAM ngan Abang Manis pun gerak ke Alamanda, dek peyut ni lapor, kitaorang singgah dinner (cet dinner konon) kat KFC... Agak lama gak lah kitaorang tak makan KFC nie.... Abih makan meninggalan sisa tulang pada Restoran tu jer kitaorang pun carbut, dah bayar hokeh ke destinasi mencari bebarang umah kat Carrefour.... Pilih, pilih barang bagai, terkejut IAM, tengok reger barang semua dah naik... Baru 2 bulan shoppin semua barang dah naik harga ngan banyaknyer..... 

Wah, semua mahal-mahal belaka.. Bebarang yang kitaorang beli pada kebiasaanyer tak sampai pun 100 henget, tapi dah melepasi harga seratus henget.. Barang semua sama jer lebeh kurang... Dulu susu reger RM2.50, skang dah jadik RM2.90, apesal lah tak naikkan RM3.00 jer kan senang, adeh... Softlan dulu RM5.00, skang dah jadik RM6.00, Pencuci Pingan dulu selalu beli RM4.80 jer skang dah 5 henget lebeh..... Beras toksah ceciter lah, memenag naik jer... Minyak masak pun tinggal jenama Carrefour jer tu pun dah naik gak aritue jenama Carrefour nie reger dier 12 henget lebeh jer, skang dah jadik 13 henget lebeh..... Adeh mekasihlah kerana sentiasa menaikkan harga barang..... Camner ah yerkstart minyak naik nie, harga barang pun naik melampau, apesal lah gaji pun tak naik biler harga minyak naik erk??? Tak der ker sistem cam tu????

26 comments:

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

tu la pasai...klu brg naik gaji kita pun naik tak pa la jg...ni dok tang tu ja..lepa jg yg untung..

Puteri Balqis said...

Duit kalau rm50 cepat je abis kalau beli brg..menagalir macam air (",)

Eda said...

harga barang naik ok lagi kalau ada dipasaran...tapi, kalau harga naik tapi barang pulak habis stok itu lagi hangin satu bdn...semalam merata tempat cari bawang kecik..kat pasar malam habis, kat kedai runcit pon xde..haihhh..

Nizam said...

semua barang naik... hmm.. makin susah macam ni...
gaji kenala naik jugak kan...

toyolkiut said...

biasa la..
zaman berbah..
dulu parking cuma 50 sen, skrg dh 2 inggit sejam..
huhu..

Isteri Yang Comel said...

bawang pun dah naik harga skang.. melampau-lampau naiknyer.....

paradoks hati said...

haha..walaupun tak keje lagi, mmg la sangat memahami sebabnya secara asasi memang masak pun, bila time nak beli barang tu mmg la teramat mahal. bawang, minyak, cili sume pun mahal sekarang.adei..adei..

ammboi.blogspot said...

mmmm...wah pedih hati jer kalo fikir pasal harga barang ni kan.. tiap2 hari konpom naik punya.. gaji kita setahun sekali pon naik rm50 jer... huhu

Cerita Sengal : Cikgu Nasyor dan Mat

bunga said...

mmg sakit ati..

afzan said...

bagusla sue .. sedar barang mane naik . barang mana turun . jadi berbelanja lah dengan berhemah ..

syafiQakarim said...

betul.
a-z da naik kan.
tp gaji dok maintain2..
hampeh

❤ C!K MAZ's❤ said...

sue bukan barang je naik..parking kat alamanda tu pun dah naik gak kan....huhuhu

kak ann said...

tu kt alamanda...kt kelate pom mahal gak sue...sume brg mmg mahal...huhuhu bawang tu nnt tanam sndiri laa..ehehehe

Isteri Yang Comel said...

cik maz paking carrefour free dulu dah tak free dah kene bayar singgit gak...
k.an tu ar kene tanam bawang lah nampaknyer...

zatil said...

Mmg..semua dah naik..bukan saja barang-barang keperluan, bill hospital pun naik 20%..fees tadika/taska pun naik 10%..harga baju pon naik, kekonon harga kapas naik..so ape yang tak naik..grrrrrr

Isteri Yang Comel said...

ZATIL GAJI JE RTAK NAIK.. HUHUHUHU SEDIH.....

ummiarissa said...

memang gitulah..minyak naik barang pun naik..alasannya hantar barang-barang kan guna kenderaan,kenderaan kan nak isi minyak...nanti mesti diorang akan cakap..takkan isi air kot...takde modal lain dahh...

Piasara said...

akak kalau g semarket,balik2 tu kira balik guna culculator takut2 cashier tu silap kira...silap apa ..betul la..yer la duit byk kuar dpt brg sikit jer kan..

mr.curly said...

betut betut..sume brg harge naik..se elok2nye bior le seiring ..kalu brg naik, gaji pun kene la naik.. bala! bala! ( dialog antu kak limah )..hikhik

nelly said...

yup ..
barang makin mahal ...
susah2 ..

jom baca :
Korang kategori rajin menulis atau terus menulis ?"

Ayen Giggs said...

AG pun geram jugak sebenonye tp nak buat mcmane kan,kang x psl2 kene ISA.......huhu.

zulkbo said...

salam..
betul tu..gaji juga
yang tak naik2 nih

nuruljannah sukhri said...

gov tax pun dh naik.bill astro, bill tlfn sume dh naik tax nye..apa lagi nak naik lepas ni ye?

Ujang9897 said...

bila la gaji nk naik

kak long said...

belanja harian tak setumpal dengan gaji...!

Cik Cammy Lia said...

bestnye kalo gaji naik ikut brg naik huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...