Yang Join Aku Nie!

Friday, August 12, 2011

Tazkirah Jumaat : Cara Mensyukuri Nikmat Allah SWT

Ada banyak cara yang dapat dilakukan manusia untuk mensyukuri nikmat Allah swt. Secara ringkas, mensyukuri nikmat ini dapat dilakukan dengan cara-cara sebagai berikut:
  • Mensyukuri dengan hati, dengan mengakui, mengimani dan meyakini bahawa segala bentuk kenikmatan ini datangnya dari Allah SWT semata.
  • Mensyukuri dengan lisan, dengan memperbanyak ucapan Alhamdulillah (segala puji milik Allah) Wasysyukru Lillah (dan segala bentuk syukur juga milik Allah).
  • Mensyukuri dengan perbuatan.
  • Mempergunakan segala bentuk kenikmatan Allah untuk menunaikan perintah-perintah Allah, baik perintah wajib, sunnah maupun mubah.
  • Mempergunakan segala bentuk kenikmatan Allah dengan cara menghindari, menjauhi dan meninggalkan segala bentuk larangan Allah, baik larangan yang haram maupun yang makruh.
Syukur dengan hati, lisan dan perbuatan ini hendaklah terefleksi dan tercermin pada setiap momentum yang bersifat zhahir, bahkan yang tersamar sekalipun. Contoh cerminan sikap mensyukuri nikmat Allah yang tampak secara lahir ini dapat dilihat dalam sikap Nabi Sulaiman AS, saat ia mendapati singgasana Balqis telah ada di sampingnya dalam sekejap mata. Saat itu Nabi Sulaiman langsung berkata, "Ini adalah anugerah Allah. Dia bermaksud mengujiku, adakah aku bersyukur ataukah aku kufur." (QS An-Naml: 40)

Juga tampak dari sikap Raja Dzulqarnain yang sukses membangun radm (semacam benteng) untuk menghalau serbuan Ya'juj Ma'juj. Setelah sukses besar yang luar biasa ini, ia tidak menisbatkan prestasi spektakulernya itu kepada dirinya, akan tetapi menisbatkannya kepada Allah. Ia berkata, "Ini adalah rahmat dari Tuhanku." (QS Al-Kahfi: 98)

Sikap yang sebaliknya ditunjukkan oleh Qarun. Saat ia ditanya oleh kaumnya tentang kejayaan perniagaannya, ia tidak mensyukuri kejayaan itu kepada Allah. Dengan penuh 'ujub, sombong dan takabbur ia berkata, "Semua ini aku dapatkan semata-mata karena ilmuku, kepintaranku, kepiawaianku" (QS Al-Qashash: 78). Kerana itulah ia diazab Allah.

13 comments:

mizzkechique said...

alhamdulillah.. bersyukur ke atas nikmat yg diberi.. :)

L said...

anda seorang yg pemarah?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jangan-marah.html

norshila ibrahim said...

Alhamdulillah..diberi peluang berpuasa lg thn ni...


entry JUMAAT saya: jom DHUHA
http://shilagyla.blogspot.com/2011/08/jumaatpenghulu-segala-hari-05-solat.html

Diana @ bilakukatacinta said...

amin..masih dipanjangkan umur utk merasa 12 ramadhan

Bob Merley said...

syukur masih ade peluang sambut ramadhan.

Amni said...

syukur atas segala yang allah bagi, baik ujian dalam bentuk rezeki, kesakitan, kesedihan... semuanya kerana Allah sayang kita kan... mudah-mudahan tak pernah lupa untuk mengucap syukur...

zuwaidah said...

alhamdulilah..syukur

Far8 budak baik said...

salam jumaat akak IEB =)

sYafIk-wAy said...

thanks bagi entry camni . lps smyg jumaat trus baca . *selekeh* . haha

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

alhamdulillah... kita kena bersyukur dengan segala rezeki kurniaan Allah ni kn....

ariana's said...

Salam ramadahn. T.kasih atas perkongsian ilmu..:)

Qaseh dalia adelia said...

mensyukuri dengan hati .. =)

azam said...

alhamdulillah.........syukur

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...