Yang Join Aku Nie!

Tuesday, August 16, 2011

Lawak Ramadhan Seorang Bapa dan Anak.....

Hay koram, serius IEB memang sedang putus idea skang nie... tak tahu nak tulis apa dah dalam blog nie... Semangat untu berblog ada, tapi idea non ado.. waaaa rasa nak nagis plak, biler bangun pagi jer terfikir nak tulis apa dalam blog nie.....

IEB ada terbaca satu lawak jenaka nie, jom layan IEB nak pinjam nama Ujang, sebab dia kan nak jadi ayah.. hihihihi jangan marah yer Ujang.. Pinjam nama Mejah sekali....

Di waktu petang sedang si ayah duduk berehat menantikan waktu berbuka sambil membaca surat khabar...... Si anaknya Boboy yang berumur 9 tahun memecah keheningan petang....

Boboi : Ayah, ayah puasa tak hari ni??
Ujang : Eh mestilah puasa Boboi... Kenapa Boboi tanya pulak nie..
Boboi : Saja tanya, Boboi pun puasa penuh jugak ayah...
Ujang : Bagus lah tu Boboi....
Boboi : Ayah, ayah kenapa kita kena puasa yer ayah??
Ujang : Mesti lah kene puasa Boboi... Kalau Boboi tak puasa tahun nie Boboi tak dapat beraya dengan ayah dan mak, Boboi tak dapat duit raya dari ayah dengan atuk, ayah dan mak pun tak nak beli baju raya dan kasut baru untuk Boboi kalau, Boboi tak puasa...
Boboi : Owh, macam tu ker ayah, Boboi ingat Puasa merupakan salah satu Rukun Islam.  sebab tu sebagai umat Islam kita wajib untuk melaksanakannya....
Ujang : Haaaa betul lah tu Boboi, bijak anak ayah nie.... (muka merah padam menahan malu, dalam hati terkena aku)

Kita harus mengajar anak-anak dengan memberikan contoh yang benar... Jika mereka banyak bertanya kerana tidak paham, jangan putus asa untuk menerangkan kepada mereka.... Sifat semulajadi kanak-kanak yang ingin tahu juga akan mengingati sampai bila-bila.... Berikan mereka contoh terbaik yang berkaitan supaya mereka mudah paham..... 

23 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

good good..padan muka ayah!ekeekkeeke.....:)

but yes..if anak tak paham pun kiter tetap kene ckp benda yg betul.. :)

♥ cik_farah ♥ said...

muahaha.. terkena ayahnye... hihih..

cntik la no follower akak..
1991..
tahun farah lahir.. ngeeee

YanaMIB said...

hihi btol btol..kena ajar dr kecik maksud sbnr puasa, solat sume psl islam tuh..bdk skrg pn dh bijak..xdenye nk loading lama² huhu~

PinKy MoMMa said...

hahahaha entry menarikkkk!
budak budak memang banyak tanya..kadang2 tak larat nak jawab tapi kena la jawab jg..kena bagi jawapan yg betul :)

MARIA LIZA said...

Betul tu...Anak dara saya yg umur 5 tahun dah 5 hari puasa penuh...Tiap2 hari suruh baca rukun Islam...Dahtu dalam masa yg sama Ayah bagi ganjaran kat dia...

IBU GEBU said...

tak kelakarlah IEB.... hahahaha, tapi gelak jugak, hahahaha (gelak sambil nanges)

mizzkechique said...

anak ajar bapak lak..haha

Acik said...

budak skang memang pandai2 dan boleh terima penerangan yg sebenar dr kita!

n!cK said...

bagosss nakkk...nyahaha

cik Dil said...

alahaii..bapak terkenaa..hehehe

Diana @ bilakukatacinta said...

terkono den...hehee....amik pengajaran ni

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

Ekekekek..bapak adehh terkono den...

nur amalina athman said...

kan dah terkena ngan anak tuu..:)

zabid9897 said...

Betul2... sokong sangat....

Ujang : Boboy jgn main kat luar malam-malam ni. Nanti ada Hantu.

Boboy : Hantu tu apa ayah?

Ujang : Hantu tu amat menakutkan, dia ada taring ada tanduk.

Boboy : Eeeee... takutnya

P/S = ajarlah anak Takut pada ALLAH bukan pada hantu. Sorry IEB tersambung cerita awak pulak..heeee (,")

Isteri Encek Bard said...

TQ ZABID.. TUL TU ZABID... IEB NAK KONGSIKAN CERITA NI LAM BLOG IEB YER

ShafiqIzwan said...

serius malu. hahahaa

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kan dah kena dgn ank.....

izfanora said...

hahaha.. betul3.. budak2 byk tny. so, kn sabar bila jawab.. :)

iLa VaNiLLa said...

betol..:)

nama tu yg besh !

Sunah Sakura said...

yup, betul tu kak...sepatutnya sebab sebenar dulu kita gitau, then pasal ganjaran dunia tu letak tempat kedua atau ketiga..

aizamia3 said...

lagi baik kita cakap perkara yang betul, macam yang cikgu kat sekolah ajar agar pemikiran anak tak bercelaru dengan apa yang kita bagitau pada dia dengan apa yang cikgu ajar kat sekolah..

Qaseh dalia adelia said...

terasa ayahnya kih3x , jangan igt budak2 tak pndai skang

Ujang9897 said...

nanti ayah ajar boboi takut pada ALLAH...=)


motivasikan dkt budak2 kekadang salah cara tak kena gak ek.=)

best entri ni dan smbungan entri ini..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...