Yang Join Aku Nie!

Monday, September 2, 2013

Happy Birthday My Chenta Hati Firas (copy paste from fb)

Teringat peristiwa setahun yang lepas yg mana aku mendapat hadiah tak ternilai dalam hidup, Syukur Alhamdulillah... Pergi check up ibu mengandung buat kali terlahir sebelum deliver.. Hari isnin tu cek darah naik plak, so doktor KK Putrajaya refer Hospital.. Ermm per lagi le Hospital Putrajaya lah kita.. cek punya cek punya cek kat hospital semua ok, jantung baby ok, masih lom ada contruction lgi cuma tekanan darah jer tak cun, dah memang ada high bp kan nk wat cam ner, lelagi dh dkt nak bersalin ni... So doc plan soh warded nk tgk cam ner... Hari Isnin tu warded lah saya... Esoknyer masih lom ada tanda lagi nk bersalin, tpi result BP masih tak cun lagi, so doc buat plan nak induce (masuk ubat tuk paksa bersalin) sbb tkut ada apa jadi kat baby, masa tu masih 37 minggu 3 hari... 

So hari Rabu awal2 pagi dah start masuk ubat... Sakit hanya Allah dan org yg pernah kena induce jer yg tahu biler nak kena masuk ubat tu, contruction masih blom terasa lagi dan mula start terasa biler dah dekat 3 jam ubat di masukkan. Bermulalah episod seluk menyeluk utk tgk jalan keluar, jalan still tak bukak lagi walaupun dah ada tanda.. Sakit kena seluk tu mmg tak menahann sagat, jalan masih lagi 1 cm sampai lah kesan ubat induce tu hilang, so doc plan nk masuk ubat ke 2 plak, tgk katil kiri kanan yg kena induce gak dah ada yg bersalin dah, so doc pun masukkan ubat ke dua ptg tu juga, dan hari tu jugalah di duga dengan kehilangan handbang kesayangan dlam tu ada duit cincin tunang dan brg2 lai.. Redha dan percaya yg ada hikmah disebalik kejadian, mungkin Allah nk beri hadiah yg lebih tak ternilai, teringat pesan k. Lin yg melawat ptg semlm suh husband bwk blik handbag yu, tpi dek kekalutan, smpi trlupa soal hand bag tu.. Takper lah bukan rezeki saya.. 

Malam tu contruction agak kuat sikit, tpi jalan still tak bukak lgi, masih lagi 1.5 cm.. tgk katil kiri kanan dah ada yg sekali ngan baby.. petang tu jugak ada tergerak ckp ngan husband agaknyer baby nk kluar 31 ogos kot pa... lepas ubat ke 2 dimasukkan ni ada tanda sikit darah kluar, jalan still gak tak bukak, bukak lah smpi 2 cm jer.. Sakit contruction ngan kena seluk yg byk kali tu jgn crita lah, memang klu ingt jadi ngeri... malam tu pun jalan masih tak bukak lagi so doc buat plan nk masukkan ubat kali ke 3 awal pgi esok, dan doc ckp klu tak bukak gak u, kungkin kena bedah... sy merayu kat doc, buat lah cam ner pun sy nk bersain normal doc, oh luper nk citer klu ikut plan doc kat spital tu mmg diorg kata jena operate sbb high bp, skali doc pakar turun marah diorg sbb doc pakar kata sesenang jer nk operate sedangkan boleh normal... esok pepagi lgi diorg masukkan ubat ke 3, ermmm hru tu contruction agak kuat gak tpi jalan masih lgi 2 cm gak haiyoo mmg nk lahir 31 ogos gak nyer.. 

Mlm tu doc wat plan tu masukkan 1 ubat cecair (takingt nama ubat) pada 31 ogos sok klutak halan gak mmg kena erate lah jawabnyerr... sebelum ubat cecair tu dimasukkan doc plan lgi nk pecahkan air ketuban sblm masuk labour room... sakit kat bwh jgn crita lah, Hanya Allah yg tahu cam ner sakitnya... terima kasih buat mak ayah, mak dan ayah metua juga adik beradik da kengkawan yg tak putus2 bgi tips dan kata kata semangat... minu air zam zam, mkn kurma dan mulut sentiasa dgn doa nabi yunus.. 

Pagi tu jaln bru nk masuk 3cm so doc suh gak masuk labour room tu masuk ubat cair tu.. dlm kul 9.30 pg dh masuk dah.. lepas ubat dimasukkan jalan bru bukak 4cm.. tpi contruction sgt 2 kuat masa tu.. tak tergambar dek akal sakitnyer.... mintak nurse cucuk ubat tahan sakit kat punggung sbb terlampau tak tahan... dlm kul 10.30 masa tu.. tak lama suntik ubat tahan sakit tu dalam 15 minit tetiba rasa sakit makin sgt2 kuat pastu terasa ada kepala nak kluar,mujur suami ada disisi masa tu yg tak putus2 bagi sokongan, nampak gabra kat muka tapi still cool, terusmpgil doc, tengok2 mmg kepala dh kat bwh jalan dh bukak terusb10 cm, per lagi bermula lah sesi teran meneran, doc gunting kat bwh pun tak rasa sakit dh sbb sakit nk bersalin lgi sakitnyer.. tepat jam 11.34 pg, lahirlah seorang hero yang comel... 

Selamat Hari Lahir anakku MUHAMMAH FIRAS MIKHAIL BIN MOHAMAD ZABADI, yg dilahirkan pada hari Jumaat, tanggal 31 Ogos 2012, jam 11.34 pg dgn berat 2.77 kg.. Syukur Alhamdulillah kini dah setahun anaknda dan Syukur Alhamdulillah anaknda masih menyusu badan dengan ibu sepenuhnya... Kelahiran mu merupakan hadiah tak ternilai buat ayah dan ibu nak setelah 3 tahun kami menunggu.. bermacam dugaan dan rintangan akan ibu dan ayah lalui demi kamu nak... Membesar lah menjadi anak yang soleh dan sentiasa berbakti pada agama, bangsa dan negara.. Mudahan mudahan kamu menjadi seorang yang berguna dewasa kelak.. Amin...

3 comments:

Lydia Miza said...

Selamat hari lahir firas comey

risa said...

epi bday!! huarghhhh lama tak menjenguk..hadoii

detik ilham said...

salam

jom singgah blog saya. saya orang baharu dalam dunia blog ini. sempena pembukaan blog saya. pelbagai hadiah menarik saya sediakan. siapa cepat dia dapat. cepat sebelum terlambat www.detikilham.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...