Resepi mudah dan ringkas ini adalah masakan masyarakat Jawa sebenarnya koram, hari tu IEB ada publish gambar maakan di FB dan Kak Adish Shida meminta IEB untuk membuat entry resepi masakan tersebut. IEB cuba mahupun tak berapa nak pandai yer... Koram pun selamat mencuba...
Bahan-Bahanya :
1/2 Ekor ayam yang di potong sederhana kecil (lagi sedap menggunakan ayam tua atau ayam pencen)
2 Biji kentang (Nak pakai terung pun boleh macam IEB)
10 Tangkai cili api (bagi yang meminati pedas, boleh letak lebih)
2 Ketul kunyit hidup sebesar ibu jari
1 Ketul Halia sebesar ibu jari
5 Ulas bawang merah kecil
4 Ulas bawang putih
1 Batang serai
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Air putih
Cara Penyediaan :
Tumbukkan cili api, kunyit, halia, bawang merah dan bawang putih separuh lumat (jangan lumat sangat) dan titik kan serai (tumbuk serai separuh hancur).
Panas kan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga naik bau aroma (jika koram nak blender pun boleh, IEB memilih untuk tumbuk sebab terasa asli masakan Ayam Ungkep tadi) dan masukkan garam secukup rasa.
Jika bahan tumisan tadi sudah naik bau dan garing sedikit, masukkan ayam bersama bahan sampingan kentang (jika anda mahu meletak terung, letak kemudian kerana terung sayuran yang cepat kecut). Masukkan air lebih kurang menutupi semua bahan-bahan tadi dan tutup....
Bila ayam sudah mula kecut dan seperuh masak, masukkan air asam dan tutup semula sehingga ayam tadi masak dan air kering (bagi yang menggunakan ayam tua tambah air sehingga ayam tadi betul-betul masak)
Mudah kan?? selamat mencuba semua.... Resepi Ayam Ungkep
Ungkep : memasak seuatu dalam tempoh amsa yang lama bagi penyerapan bahan-bahan tumisan di dalam ayam dan daging.
27 comments:
first time dgr ayam masak ungkep....
vavava...sgt suke ni resepi!!!
hee..sedap! dh pnh buat! =)
wah.. wes suwi orak mangan koram..
satu family suka mskn ni,feveret n marbeles...terliur sudah membayangkan kesedapannya ^____~
ayam masak ungkep.. kalau ditranslate ke bahasa melayu pe nama dia..? (^^,)
macam ayam masak halia yer dik lebih kurang? tapi nama resepi kamu sedap bunyinyer ;)
peernah makan.... :D tapi tak berapa nak lalu sangat.. hehe.... kalo pejam mata insyaAllah lalu....
masak ungkep paling best adalah hati n pedal ayam. favret tuh.
tapi masakan ayam pun ai belasah jugak. haha
sedap nyaaaaa....lapaq teruih nihhh
ungkep tu bhs apa?? hihi lama x memsk nih..mula2 kawen je rajin pehtu harammmm~ =P
1st time dgr perkataan ungkep. apekah maksudnye IEB? kite pun jawa jugak tp xpenah pon mkn mskn tu T__T
ieb: SUPERB. UNGKEP MMG TERBAOIKKK! HIHIH
CNK FOLLOW SINI... JOM EXCHANGE LINK! :)
CNK 1917
ooo simple je wat ungkep nie ek..kalau kat sblah utara mungkin namanya lain tp bahan2 adalah sama..
sedap nyer nmpak..=)
ikatankasihku - cuba lah senang jer
mizzkechique - lagi terror masak nie
aimie amalina - sedapkan
˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ - menarik tau
niena shopping2u - ieb jawa murtad tak paham yang
Maya Mayana said - suker suker
Izzat Nazmi Saiful Bahri - alamak tak pasti plak saya
PinKy MoMMa - ayam masak halia tak buh serai dan kunyit kot kak
Encik MamaT said. - lorrr rugi tu
Alexandriana Alia - pun sedap
aku dan segalanya jom cuba
YanaMIB - bahasa jawa yang
Belbel said - eh orang jawa mesti tahu masak ungkep ni yang
CNK - sedap kan
link7 - sebelah utara panggil apa yang
nur farahin binti sulaiman - sedap...
1st time dgr IEB..
tapi nampak sangat menyelerakan!!!
waaa..
fyna baru taw.
nak try gak la macam nih.
:)
IEB...org jawa ke...walaupun saya ni darah jawa tapi tak penah masak ni...ekeke...tq bagi resepi..kot2 tergerak nak cuba...hepi blogging ya..tq sudi singgah n komen blog saya...:)
Wah! Ayam Masak Ungkep tuu.. SEdap!
sedapnyer..nak3x
1st dengar masa kitaorang nak masak. pastu sy tanya member nak masak apa ek hari ini? then dia cakap, "kita masak ayam ungkep, ya".. saya terpinga dengar resipi tu sebab tak pernah dengar..
dia cakap tu masakan jawa..
bila try, ermm, best.
:)
saya suke..coz..saya jawe....peace ;)
ungkeppppppppppppp! da lama tak makan!!!
thanks ieb....nanti leh cuba nie..
Post a Comment